Ne nosite mobitel na plažu

Znamo da ćete nas zbog ovog zamrziti, ali mi vam preporučujemo da ne nosite mobitel na plažu, barem dok umjetna inteligencija mobitela ne bude mogla umjesto vas odlučiti koje pozive zaista želite primiti. Nedostupnost je jedan od užitaka koje si morate priuštiti tijekom odmora, barem nakratko. Uostalom, ostavili ste poruku da ćete biti izvan ureda, niste otišli bez pozdrava.

Koristite jeftin mobitel

Gornji savjet očito niste prihvatili jer čitate dalje, pa idemo probati s kompromisom: možda da „glupi telefon“ nosite na plažu, a pametni telefon ostavite da se hladi u hotelskoj sobi? U toj situaciji ne morate se brinuti da će vaš skupi flagship model pretrpjeti oštećenje ili krađu, a bezbrižnost je ono što trebate na odmoru. Možda ste se, barem na koji dan, spremni odreći postanja na društvene mreže u realnom vremenu?

Jeftin mobiteli (s privatnim brojem i baterijom koja traje danima) može sasvim dobro poslužiti za nalaženje s prijateljima na plaži i primanje hitnih poziva. Nećete bankrotirati ako ga izgubite, a s njim možete biti i u trendu. Recimo ako se na plaži pojavite s Nokijom 3310.

Nabavite vodonepropusnu torbicu

Vrlo je vjerojatno da se ni na plaži nećete htjeti odvojiti od svog dragocjenog mobilnog telefona, što je potpuno razumljivo. Zato biste trebali učiniti sve da ga zaštitite. Najbolje ga od mora, vode i pijeska štiti vodonepropusna torbica, koja može biti i plutajuća.  Ovisno o kvaliteti i razini zaštite koštat će vas od oko 50 do oko 150 kuna za modele namijenjene onima koji se bave vodenim sportovima.  Priručno će vam poslužiti i vrećica sa zatvaračem, ali s njom nema sigurnosnih jamstava.

Postoje i specijalizirani, posebno izdržljivi mobitel, koji u otporni na vodu, padove i udarce, no kupnja vam se baš i ne isplati za mirno kupanje na javnoj plaži.

Spriječite pregrijavanje

Kad je vama vruće, vruće je i vašem mobitelu. Zato ga na plaži držite u hladu i isključite mu sve trenutno nepotrebne funkcionalnosti, primjerice automatsko sinkroniziranje adresara i Wi-fi. Ukoliko se jako ugrije, potpuno ga isključite na neko vrijeme. Ako je to omogućeno, izvadite mu pritom bateriju.

Dobro osušite smočeni mobitel

Usprkos vašoj brizi telefon vam se smočio? Nemojte ga energično tresti. Obrišite ga mekim, upijajućim ručnikom, isključite, izvadite memorijsku i SIM karticu  te pustite da se dobro osuši. Možda ste imali sreće, pa će mobitel i dalje raditi.

Na webu smo vidjeli i metodu sušenja u kojoj se mobitel stavi u staklenku riže jer ona dobro upija tekućinu. Malo smo skeptični oko tog rješenja, napravite to na vlastitu odgovornost.

Zaštitite utore utikačima

Među svom silom dodatne opreme za mobitele postoje i utikači koji od prašine štite njegove utore (Micro USB i ulaz za slušalice). Jasno da oni pomažu i kad su u pitanju pijesak i voda. Neki od tih primjeraka služe i kao ukrasi, pa eto još jedan motiv da ih kupite.

Posvetite pozornost ekranu

Ekran je najskuplji i najosjetljiviji dio mobitela. Nije ga dobro izravno izlagati suncu, a u tom slučaju problem će vam biti i loša vidljivost zbog refleksivnosti ekrana. Tome ćemo pokušati doskočiti povećavanjem svjetline ekrana, što je u konačnici loše jer troši bateriju. O mehaničkim oštećenjima ekrana koje nastaju kad mobitel padne na kamen ne moramo vam niti govoriti, sve znate.

Rješenje protiv refleksivnosti je matirana zaštitna folija, a zaštita pri padu je kaljeno staklo za mobitel, koje je izdržljivije od običnog i može se naći i našim trgovinama za 50-ak kuna.

Pametno sakrijte mobitel

Kad se govori o mobitelima na plaži, prvo nam na pamet pada rizik od krađe kad nismo pored svojih stvari. Gdje onda sakriti mobitel?

Zdravorazumsko je rješenje unutrašnji džep torbe za plažu, a po webu smo našli još kreativnih i komičnih ideja za skrivanje koje bi trebale zavarati lopova: prerezana teniska loptica, ispražnjena bočica losiona za sunčanje, kutijica za higijenske uloške itd. No nećemo dalje nabrajati da ne pomognemo lopovima, najbolje da sami smislite neko svoje originalno rješenje i nikom ga ne kažete.

Najvažnije je od svega, kaže policija, ne izlagati svoj mobitel tuđim pogledima. Drugim riječima, ne koristiti ga puno na plaži. Što je i u skladu s bontonom. Voajeri na stranu, mnogima su omražene osobe čije razgovore mora slušati pola plaže.

Napravite backup

Sigurnosna pohrana (engl. backup) najbolja je strategija za čuvanje podataka, to se valjda već i u vrtiću uči. Obje velike mobilne platforme to znaju napraviti, samo trebate aktivirati tu mogućnost. Oblak (cloud) im je omiljeno mjesto za spremanje podataka.

Na Androidu pritisnite Settings pa Backkup and reset i onda kvačicom označite opcije Back up my dana i Automatic restore, a na iPhoneu i iPadu pritisnite Settings pa baner s podacima o korisniku i onda iCloud. Prekidač pomaknite na opciju iCloud Backup on i još samo pritisnite OK.

Time ste spremili podatke iz aplikacija ovih dviju platformi, a za sigurnosnu pohranu svega ostalog što čuvate u memoriji mobitela i na memorijskoj kartici (chatovi, fotografije itd.) najbolje vam je uposliti specijalizirane aplikacije kao što su Backup My App, Hellium, CM Backup na Androidu i dr.fone i Free iPhone Backup na iOS-u.

Locirajte svoj telefon

Ako unatoč  svom oprezu do gubljenja ili krađe mobitele ipak dođe, sjetite se da je i na Androidu i na iOS-u moguće ne samo locirati svoj mobitel, nego ga i na daljinu zaključati ili obrisati njegov sadržaj. Za obje te platforme postoje i specijalizirane aplikacije koje to rade. U svakom slučaju vrijedi pokušati, možda lopov nije toliko tehnološki educiran kao što ste vi.

Imate li koji dobar savjet za boravak s mobitelom na plaži?

Ako imate, podijelite ga s nama!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.