Već smo pisali o robotskim vozilima tvrtke Starship Technologies koji dostavljaju hranu i manje pošiljke u Londonu i još nekoliko europskih i američkih gradova (između ostalih, koristi ih i nama poznati Metro). Do sada je njihovo kretanje po pločnicima bilo ugroženo ne samo od strane preznatiželjnih pasa i prolaznika, nego i različitim tumačenjima zakona, no od jučer je Estonija regulirala to pitanje. S 86 glasova za i nijednim protiv, usvojen je zakon kojim Estonija (poznata i kao e-stonija, po usvajanju novih e-tehnologija) kao prva zemlja EU zakonski odobrava dostavne robote na ulicama.

Kako piše Engadget, pozivajući se na izvore na estonskom, dostavni roboti ne smiju biti dulji od 1,2 metra, niti teži od 50 kilograma, i moraju biti obojani u bijelo sprijeda i po rubovima te opremljeni crvenim stražnjim svjetlima i prednjim svjetlima.

Starshipovi roboti udovoljavaju svim tim uvjetima – što ne čudi, obzirom da su tvrtku pokrenuli Estonci (kao i Skype, i još nekoliko svjetski poznatih tvrtki – pionira digitalnog doba).

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.