Na ovogodišnjem GSM Congressu u Barceloni, posve neočekivano je glavna zvijezda postao remake mobitela koji je izašao u prošlom tisućljeću (da, 2000. godine). Nokia 3310 je jedan od najpopularnijih mobitela svih vremena – prodan je u više od 100.000.000 primjeraka; čak su i njegovi nasljednici planuli u osmeroznamenkastim nakladama. Stoga nas je itekako zanimalo kako se ovaj klasik iz dobrih, starih vremena snalazi u novim, mnogima od nas ne tako dobrim vremenima.

Dizajn i performanse

Nokia 3310 je nedvojbeno klasik i po dizajnu. Premda je nova verzija podosta drugačija od originala – manja je, lakša, tanja, s većim ekranom – dojam je isti: ovaj mobitel izgleda sjajno. Ukusi se dakako razlikuju, ali u ovom slučaju vaš autor uopće ne preza od ocjene: ovaj će vam se mobitel svidjeti. Točka.

Nokia 3310

Na testu sam imao narančastocrveno-bijelu verziju, kombinaciju koja nije postojala kod originala. Nude se još raznorazne verzije, a sve izgledaju dobro. Naravno, kućište možete zamijeniti – to je bio jedan od tehnoloških noviteta originalne 3310-ice.

Sve je dakako plastično ali plastike današnjeg doba nisu one iz prošlog stoljeća: mobitel djeluje vrlo čvrsto. Za potrebe testa je sasvim OK namjerno ga ispusti iz ruke, da vidimo što će se dogoditi kad tresne na pod; nisam to namjerno učinio ali mobitel mi je uspio jednom zgodom iscuriti iz ruke i – ništa. Na plastičnom kućištu nije nastala ni ogrebotina.

Međutim, vrlo brzo sam otkrio možda i najveću manu ovog mobitela: prsten oko središnje tipke – koji se može pritisnuti u četiri smjera, da bi lakše došli do četiri najpotrebnije funkcije – nije stvoren za debele prste vašeg autora. Morao sam se dobrano koncentrirati da bi ga pritisnuo u željenom smjeru, ali svejedno bi najčešće zahvatio središnju tipku. Mobitel na kojem ćete samo uz muku doći do željene funkcije? Uf… Da, touchscreen nije bez razloga postao obavezan. Već nakon par minuta rada s „novom“ Nokijom shvatit ćete zašto – kad se jednom naviknete na njega, bez njega se doslovce više ne može.

Nokia 3310

Još je gore kada poželite natipkati SMS poruku, web adresu ili bilo što što zahtjeva slova. Jednom davno, ljudi su se navikli pisati na brojčanoj tipkovnici pa im se to činilo brzo i lako, ali danas… Stara narodna mudrost kaže da je, kada nema konja, i magarac dobar… E pa ovog magarca ćete brzo poželjeti šutnuti.

Ima tu još nekih nelogičnosti. U želji da što više stvari ostavi kao u originalu, Nokia (odnosno HMD Global, kako se zove kineska tvrtka koja je otkupila brend Nokije, a koja ipak većinom zapošljava stare Nokijaše u Finskoj) ignorirala je današnje standarde sučelja – koji su smartfone učinile spravama koje je lako koristiti, premda nude mali milijun mogućnosti. Eto jednog primjera: kako isključiti ekran, da se mobitel ne bi slučajno aktivirao dok ga nosite u džepu? Nakon dosta kopanja, našao sam način, ali on zahtjeva dva poteza (lijeva tipka gore + Zaključaj tipkovnicu). Zapravo, lakše je bilo na originalnoj 3310-ici, jer ona je sa strane imala tipku za uključivanje/isključivanje. Većina starih Nokija se dala isključiti dugim pritiskom na tipku u donjem lijevom ili desnom kutu, ali ova – ne.

Takve stvari vas podsjete kako su zvali ovakve mobitele nakon što su se pojavili smartfoni. Amerikanci su im nadjenuli pristojno ime feature phone ali naš narod, kojem nikad nije nedostajalo duha kad je u pitanju nadijevanje imena, okrstio ih je glupsonima.

Softver i sučelje

Taj će vam nadimak svakako pasti na pamet nakon što upoznate što sve može ovaj mobitel. Da, na raspolaganju su sve osnovne mogućnosti smartfona: kalendar i rokovnik, notes, alarmi, diktafon, MP3 player (glazbu možete spremiti na mikro SD karticu), igre (tu je legendarni Snake, ali u drugačijoj verziji – ne tako adiktivno zabavnoj kao stara verzija), pa čak i rudimentarni dućan s par aplikacija. (Ni u njemu nema bogznašto: Facebook „aplikacija“ je zapravo samo prečica za otvaranje Facebooka u web pregledniku.)

Međutim, za internet je ovaj uređaj praktički beskoristan. Da, ima web preglednik i e-mail aplikaciju – oboje je posve rudimentarno, u praksi teško iskoristivo; ima čak i mogućnost spajanja na mobilnu mrežu, ali preko nepodnošljivo spore GPRS veze; Wi-Fi-ja nema.

OK, nije sve tako crno. Najsvjetlija točka ovog mobitela je – baterija. U teoriji, može izdržati mjesec dana s jednim jedinim punjenjem. Nisam stigao provjeriti taj podatak jer nije proveo kod mene mjesec dana, ali nakon tjedan dana itekako intenzivnog korištenja nije došao ni blizu polovice – dakle, može se povjerovati da može izdržati puni mjesec (što je puuuuno više nego što je originalna verzija bila kadra). Koristiti mobitel a ne voditi računa o punjenju baterije – to je u današnje doba golema prednost, jer nijedan smartfon neće izdržati dulje od dva-tri dana normalnog korištenja. Koristiti telefon a ne brinuti o bateriji? Neprocjenjivo!

Kamera i zvuk

Uf! Jeste li primijetili da smo izmijenili podnaslov? On inače glasi „kamere“ a ovaj ima samo jednu – stražnju. Nema tu selfieja. A ta stražnja je… Obično na kraju ovog dijela objavljujemo snimke, ali ovaj put ih nema: vaš je autor zaključio da vas neće zamarati time što bi morali pogađati što je na njima. Već na ekranu, slika s kamere djeluje kao još jedna igra: igra pogađanja što bi to zaboga moglo biti na slici.

Zvuk? Jednako grozan. Ne samo da s njegova zvučnika glazba zvuči kao na tranzistoru – onim spravicama koji su u doba izlaska originalnog 3310 bile zastarjele kao glupsoni danas – nego ni prilikom razgovora nije baš naročito razgovjetan. A to je veliki minus, jer ovom je uređaju – za razliku od današnjih mobilnih telefona – glavna svrha upravo ono po čemu je dobio ime: telefoniranje.

Opći dojam

Prije nego što mi je ovaj mobitel došao u ruke, malko sam „prosurfao“ po recenzijama, čisto da vidim kako su ga drugi ocijenili. Ocjene su zanimljive: ili su izrazito dobre, ili izrazito loše. Ne znam, možda ovise o starosti autora?

Moja je ocjena definitivno negativna. Dovoljno sam star da se sjećam starih Nokija, volio sam ih i pozitivno ocjenjivao, ali ovaj je telefon odličan podsjetnik zašto su mobiteli osvojili svijet tek kad su postali „pametni“ smartfoni. Jednom kada se navučete na njihovu „pamet“, ne možete bez nje. Uz ovakav mobitel, lako je shvatiti koliko smo ovisni. Bez obzira na to kako se zove vaša ovisnost – Facebook, WhatsApp, Snapchat, neka web stranica, igrica… ovdje je nema.

Nokia 3310 je definitivno kvalitetno napravljen mobitel, i svima će biti zanimljivo poigrati se s njome. Ali nakon pola sata – sat, upoznat ćete sve njegove mogućnosti, i što onda? Vjerojatno će završiti u nekoj ladici – „ako mi se pokvari moj smartfon, dobro će doći“. Neće, ni tada, jer smo navučeni na sve blagodati moderne tehnologije, i o njima smo doslovce ovisni.

Da košta dvjesto-tristo kuna, ovaj bi glupson još mogao proći kao backup, ali po ovoj cijeni… Za dvjesto-tristo kuna više, možete kupiti sasvim uporabljiv novi smartfon.

Već prilikom predstavljanja ovog mobitela, PR nove Nokije izvukao je kao glavnu prednost trajanje baterije – možete ga koristiti kao drugi (ili rezervni) mobitel. Hm… za pet puta manje novce možete kupiti vanjsku bateriju. Radije ponesite nju: osim što je jeftinija, manja je i lakša. I iskoristivija.


2,4″

240*320

16 MB

SD

2 MP

ne snima video

79 g

12,8 mm

1200 mAh

zamjenjiva

489 kn

Mobis

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.