Već smo u nekoliko navrata pisali o tehnologiji VoLTE, nadogradnji na standardne 4G mreže koja omogućuje nešto što uzimamo zdravo za gotovo: vrhunsku kvalitetu zvuka pri razgovoru. Mobilni telefoni su dobili ime po telefoniranju ali često zaboravljamo tu njihovu funkciju – koja se, uostalom, nije ničim promijenila od prošlog stoljeća (za razliku od doslovce svih ostalih njihovih mogućnosti). VoLTE koristi upravo tome: da bi poboljšala kvalitetu zvuka pri razgovorima.

Tehnologija VoLTE ugrađena je u mnoge od najjačih modela smartfona (u čemu prednjače tri najveća: Samsung, Apple i Huawei), ali najveći američki mobilni operater, Verizon Wireless, preko vikenda je s dosta pompe predstavio jedan od prvih mobitela koji radi samo na 4G-u: LG Exalt LTE. Taj šarmantno starinski dizajniran preklopni mobitel uopće nije smartfon – ima malecki 3″ ekran razlučivosti 400*240 i samo stražnju kameru (5 megapiksela) ali zato podržava VoLTE, što znači da će vas sugovornik čuti kristalno jasno – pod uvjetom da istu tehnologiju podržava i njegov telefon, kao i njegova mreža.

Bit će zanimljivo vidjeti je li ovaj potez vjesnik novog trenda, ili samo kuriozitet proistekao iz dvaju specifičnosti američkih mobilnih mreža. Prva je da zbog golemih američkih prostranstava uopće nije lako, a još manje jeftino uvesti novu mrežu (vjerovali ili ne, Hrvatska je i 3G i 4G mrežu dobila prije Amerikanaca, a i danas imamo veću pokrivenost nego oni). Druga je da je SAD, za razliku od ogromne većine svijeta, za 2G/3G mreže umjesto „našeg“ GSM-a odabrala konkurentski standard CDMA – kojeg bi se danas rado riješila jer je rjeđi standard skuplji (i za operatera, koji skuplje plaća nestandardnu opremu, kao i za kupce, jer trebaju posebne verzije mobitela, drugačije od „ostatka svijeta“).

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.