Nogometni je svijet tradicionalno nepovjerljiv prema uvođenju novih tehnologija ali to ne vrijedi za svjetske prvake: njemačka nogometna reprezentacija na glasu je po prihvaćanju tehnoloških noviteta. Najnoviji primjer je objava Njemačkog nogometnog saveza o suradnji s američkim proizvođačem VR kaciga (i prateće tehnologije) STRIVR. Njihovu tehnologiju koriste kompanije kao što su Google, Visa, Walmart, Verizon, ABC, Pepsi, Bank of America… ali i američke profesionalne lige hokeja, bejzbola, golfa i američkog nogometa. Međutim, čak i Amerikanci priznaju da im je nogomet veliki izazov, jer „naš“ je nogomet znatno dinamičniji od američkog.

Nijemci kane VR kacige koristiti ne samo za A-reprezentaciju, koja za manje od godinu dana u Rusiji brani titulu svjetskih prvaka, već i u Bundesligi. No prvi korak je već učinjen: i prije službene objave, u petak, Nijemci su isprobali STRIVR-ovu opremu u treninzima mlade reprezentacije (do 21 godine). Rezultati su odlični. „Pred dvadeset godina, ako ste htjeli poboljšati tehniku, morali bi satima provesti sjedeći pred TV ekranom, gledajući snimke. Mladi apsolutno vole ovu novost“, kažu u Njemačkom nogometnom savezu.

Kacige su se osobito korisnima pokazali za vratare, u uvježbavanju branjenja jedanaesteraca: VR-om je lakše „pročitati“ namjere izvođača penala, po finesama pokreta pogoditi kako će izvesti slobodni udarac.

Pravi test ipak slijedi sutra: prije trening-utakmice mlade i A-reprezentacije obje će se okušati u virtualnoj realnosti.

foto: DFB

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.