Novo izvješće Trend Micra, tvrtke koja se bavi računalnom sigurnošću, bavi se cijenom dezinformacijskih kampanja koje brojni „trgovci sadržajem“ nude na ruskom, kineskom, engleskom i jezicima Bliskog istoka.

Što je u ponudi? Pa, ima svega i svačega. Recimo, izrada lažnog profila na društvenim medijima košta oko 2.600 američkih dolara – za paket s 300.000 sljedbenika. Jedna lažna vijest? Trideset dolara. A video koji će se na nekoliko minuta pojaviti na glavnoj stranici YouTubea? Šezdeset.

Dostupne su i zlonamjernije usluge, poput poticanja društvenih nereda (200 tisuća dolara), diskreditacije novinara i stalno pritiskanje političke stranke ili organizacije.

Želite li diskreditirati novinara, trebate pripremiti 50-55 tisuća dolara. U paketu ćete, između ostalog, dobiti lažnu vijest koja proturječi novinarovu izvještaju koja će potom biti bjesomučno promovirana korištenjem lajkova, retvitova, komentara… Na meti će se naći i novinarov korisnički račun na Twitteru, koji će biti zasut negativnim komentarima.

Studija koju je objavio Trend Micro na 77 stranica po prvi put otkriva veličinu i stupanj zrelosti industrije stvaranja lažnih vijesti.

U Kini lažne vijesti koštaju tek nešto manje od 15 dolara, dok će u Rusiji za šestotinjak dolara osigurati dvominutno pojavljivanje vašeg videa na početnoj stranici YouTubea. Cjelogodišnju kampanju kojom želite utjecati na ishod izbora možete dobiti već za 400 tisuća dolara.

U izvješću su obrađeni ključni koraci stvaranja utjecaja na javno mnijenje: od istraživanja ciljane publike i pripreme lažne vijesti do isporuke i zlorabe pomoću društvenih medija te održavanja uz pomoć dodatne promidžbe.

Krajem ciklusa publici se često namjerno odvlači pozornost novom temom i krug kreće ispočetka. Zvuči jezivo poznato, zar ne?

Servisi koji nude takve usluge koriste brojne već poznate metode i alate, poput prijevara s klikovima i botova, kao i anonimnost bilo kojoj osobi ili organizaciji koja želi utjecati na javno mnijenje. U to su uključene i države.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.