Zanimanje za novi GH5 je iznimno, što nije čudno – prethodni model, GH4, je izazvao veliku pozornost nevjerojatnim video funkcijama, a GH5 nastavlja istim stazama…

Najvažnije novosti u odnosu na prethodnika su senzor od 20 megapiksela, stabilizacija slike u tijelu aparata (u 5 osi), poboljšani LCD ekran osjetljiv na dodir i novo poboljšano elektroničko tražilo.

I premda je riječ o kvalitetnom fotoaparatu, Panasonic je u prvom redu poznat proizvođač izvrsnih 4K video-strojeva – praktično svi aparati koje Panasonic nudi snimaju 4K video. Panasonic GH5 donosi unaprijeđene 4K funkcije u odnosu na model GH4, ali i novi 6K foto-mod u kojem snima 6K video pri 30fps iz kojeg možete ‘izvaditi’ fotografije od 18 megapiksela!

U fotografskom dijelu unaprijeđen je sustav automatskog izoštravanja, koji radi vidljivo brže i preciznije nego kod prethodnika, unaprijeđeno je praćenje pokretnih objekata (iako se i dalje ne može mjeriti s najboljim DSLR aparatima), te je povećan raspon ISO osjetljivosti. Novi senzor nema ugrađeni low-pass filtar, pa je oštrina i detaljnost na snimljenim fotografijama iznimna, a pomoć prilikom snimanja je i ‘Dual IS2’ sustav koji nudi istovremeno korištenje stabilizacije slike i na senzoru i u objektivu, te postiže prednost do 5 EV koraka.

Panasonic LUMIX GH5

Za razliku od uobičajenih DSLR fotoaparata koji koriste faznu detekciju fokusa, Panasonic Lumix GH5 koristi Contrast AF sustav s 255 AF točaka. Ugrađeni sustav autofokusa je među najbržima AF sustavima kod mirrorless fotoaparata, sasvim u rangu s modernim DSRL aparatima, zahvaljujući najnovijem  DFD sustavu (Depth from Defocus) koji dodatno skraćuje vrijeme izoštravanja na samo 0,05 sekundi. Na raspolaganju je široki raspon AF načina rada, uključujući i Face/Eye Detection, AF Tracking i Pinpoint AF.

Vizualno je GH5 vrlo sličan prethodnom modelu (što nije loše, dapače), a raspored izdvojenih tipki i kotačića je tek neznatno promijenjen. Sve su izdvojene tipke pametno raspoređene, a tu je i 6 Fn tipki kojima možete dodijeliti željene funkcije. I vrijeme pokretanja fotoaparata je poboljšano, pa nakon manje od jedne sekunde od uključenja aparata možete snimati fotografije ili video.

Kvaliteta snimljenih fotografija predstavlja veliki korak naprijed u odnosu na prethodni model. Osim što nudi odličnu oštrinu i detaljnost (20 MP), dinamički raspon je izvrstan i omogućava ‘spašavanje’ mnoštva detalja u sjeni i svijetlim područjima.

Panasonic LUMIX GH5

Ali posebno nas se dojmila kontrola šuma pri većim ISO osjetljivostima. Maleni Four Thirds senzori su očito dosegli razinu na kojoj su APS-C senzori već dulje vrijeme – vidljivog digitalnog šuma nema do ISO 800, a ozbiljnije se počinje pojavljivati pri ISO 3200. Uz dobro svjetlo, snimljene fotografije su potpuno upotrebljive do ISO 6400, nakon toga ih treba koristiti samo u nuždi.

Video funkcije su priča za sebe – ugrađena stabilizacija slike u 5 osi omogućava snimanje mirne slike iz ruke, u realnom vremenu. Naprednim amaterima i profesionalcima posebno će se svidjeti mogućnost snimanja 4K videa pri 60 fps, te 4K 4:2:2 10-bitnog videa pri 30 fps. 10-bitno snimanje videa je, pojednostavljeno, ekvivalent 12-bitnim RAW fotografijama i omogućava postizanje većeg dinamičkog raspona na snimkama, te intenzivnu obradu (intenzivan color-grading, primjerice) prilikom post-procesiranja videa. Full HD video snima do 180 fps. I kod videa je posebna pažnja posvećena upotrebljivosti – tijekom snimanja pomoću kontrolnih kotačića možete u bilo kojem trenutku mijenjati brzinu zatvarača i otvor blende, bilo zasebno bilo istovremeno.

Osim kvaliteti slike, velika pažnja je posvećena i kvaliteti snimanja zvuka – Panasonic GH5 je kamera koja je definitivno namijenjena snimanju videa vrhunske kvalitete, za TV program, spotove ili čak komercijalne filmove i video snimke. Zvuk je moguće snimati preko ugrađenog mikrofona, vanjskog mikrofona ali i profesionalnog adaptera (DMW-XLR1) s dva XLR ulaza i potpunom kontrolom postavki snimanja za svaki kanal zasebno.

Panasonic LUMIX GH5

Zanimljivo je da je Panasonic već najavio dvije softverske nadogradnje koje će biti dostupne u travnju i tijekom ljeta 2017. – a omogućit će snimanje 4K HDR videa, povećanje video streama s trenutnih 4K pri 150 mbps na 400 mbps, te korištenje Hybrid Log-Gamma za 4K HDR video.

Svemu navedenom dodajmo odličnu kvalitetu izrade i robusnost, te Wi-Fi i Bluetooth konekciju – jasno je da Panasonic u modelu GH5 ima još jednog snažnog aduta. Bez dileme, GH5 je odličan fotoparat, ali i trenutno jedna od ponajboljih (cijenom pristupačnih) 4K video-kamera na tržištu.

Opći dojam

Panasonic GH5 će ponoviti i nadmašiti uspjeh modela GH4, jer fotografima i videografima nudi upravo ono što trebaju – izvrsne performanse u malenom i robusnom kućištu, te pouzdane u predvidive rezultate snimanja. Poboljšanja u odnosu na prethodni model čine ga trenutno najisplativijim fotoaparatom/4K kamerom na tržištu!

Panasonic LUMIX GH5

+

  • 4K video
  • opcije snimanja zvuka
  • stabilizacija slike
  • oštre i detaljne fotografije

  • kratko trajanje baterije

20 MP

4K / 30 fps

3,2″

zakretni

725 g

87 mm

15.499 kuna

Anigota

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.