Google će prekinuti praksu „virenja“ u privatne e-mail poruke korisnika Gmaila, kako bi vidio što ih zanima i servirao im relevantne oglase.

Otkako je Google pokrenuo Gmail 2004. godine, kao prvu široko upotrebljivu besplatnu e-mail uslugu, internetski gigant izvlači korist od nje tako da korisnicima servira upravo one usluge i proizvode koje bi ih mogli zanimati. Srećom, nama u Hrvatskoj Google neće tako lako zaviriti u korespondenciju – naprosto zato što se nikada nije potrudio ovladati hrvatskim jezicima u dovoljnoj mjeri – dok su oni koji pišu poruke na engleskom već mogli primijetiti kako će im nakon e-mail prepiske s prijateljem o gumama na biciklima iskočiti oglas o – gumama na biciklima.

Takva je praksa već prouzročila mnoštvo protesta, kao i nekoliko sudskih tužbi, ali sada Google odustaje od nje – da bi dobio više plaćenih korisnika. Naime, Google će najprije prestati zavirivati u poruke poslovnih korisnika koji plaćaju Gmail (i srodne usluge u sklopu paketa G Suite), objavljeno je na službenom blogu Googlea, a zatim će se takva praksa proširiti i na nas obične smrtnike koji ne plaćamo Gmail. Google uostalom ima dovoljno načina da na drugi način provjeri zanimaju li nas gume na biciklima…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.