Direktor hrvatske tvrtke Yotta Advanced Computing Tomislav Šubić potpisao je memorandum o strateškoj suradnji s Maggie Han, predstavnicom za međunarodne operacije kineske tvrtke Sugon, najvećim proizvođačem superračunala u Kini.

Yotta Advanced Computing je startup tvrtka iz STEP RI (Znanstveno tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci). No za razliku od goleme većine startupa – već ostvaruje prihode (2,8 milijuna eura u 2016. godini). Orijentirana je na istraživanje i razvoj, a specijalizirana je za računarstvo visokih performansi (HPC, high-performance computing), računarstvo u oblaku (cloud computing), 3D modeliranje i mobilne aplikacije. Kako kažu, glavni im je cilj pomaganje malim i srednjim poduzećima da ostvare svoj pun potencijal korištenjem naprednih tehnologija. Yotta je sudjelovala na više europskih projekata među kojima se ističu SESAME Net (gdje kao hrvatski predstavnik pomaže razviti besplatni alat kojim kompanije mogu procijeniti mogu li superračunala pomoći u poslovanju) te 3Dstock (online tržište za 3D dizajn).

Sugon (Dawning Information Industry) je kinesko nacionalno visokotehnološko poduzeće kojeg je osnovala Kineska Akademija Znanosti. Njihova je Nebula 2010. zasjela na drugo mjesto famozne TOP500 ljestvice superračunala. Sugon je danas najveći proizvođač superračunala u Kini a tržišna vrijednost tvrtke viša je od dvije milijarde eura.

Tomislav Šubić (drugi zdesna) i Maggie Han (druga slijeva) potpisuju memorandum o suradnji u Frankfurtu (foto: XCN News)

Potpisani sporazum podrazumijeva promicanje naprednih HPC proizvoda i usluga u Hrvatskoj ali i ostalim europskim zemljama, jer se njime osiguravaju znatno bolji uvjeti i konkurentnije cijene u iskorištavanju visokotehnoloških rješenja za unaprjeđivanje proizvoda i usluga.

Kako kažu u riječkoj Yotta-i, osim kroz prodaju hardverskih rješenja hrvatskim i europskim poduzećima, sporazum će osigurati suradnju na još dva načina: kroz zajedničko istraživanje moći će se unaprijedili proizvodi i usluge koje pružaju treće tvrtke, te – možda i najvažnije – kroz pružanje specijaliziranih usluga malim i srednjim poduzećima ove regije, temeljenih na ekspertizi Yotta-e u superračunarstvu, i s hardverskim rješenjima koje nudi Sugon.

Yotta također ističe kako bi voljeli iskoristiti kineske investicije za izgradnju i osnivanje međunarodnog istraživačkog centra u Hrvatskoj. To bi bio važan korak za suradnju hrvatskih poduzetnika i kineskih investitora, ali bi i omogućio lakši ulaz hrvatskih proizvoda na ogromno kinesko tržište.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.