Prije nego što vas krenem zamarati s pričom o anti-ghostingu, performansama u igrama i programiranjem makroa, reći ću što po nekim načelnim odrednicama čini dobru gejmersku tipkovnicu – dobrom. Za početak, jedna od glavnih stvari koje trebaju doći do izražaja su tipke, odnosno prekidači. U ono davno doba, mehaničke tipkovnice bile su standard koji je s vremenom zamijenila popularnija membranska tipkovnica. Mehaničke tipkovnice bile su prepoznatljive po glasnoći i onom tipičnom ‘klikastom’ zvuku koji podsjeća na stare pisaće mašine.

Era mehanike

Membrane su došle u modu zbog nekoliko razloga. Kao prvo, radilo se o jeftinijem proizvodnom procesu. Kao drugo, bile su nepraktične za tipkovnice niskog profila poput onih koje nalazimo na laptopima. Kao treće, nitko ih nije trebao sve do naglog porasta popularnosti profesionalnog gejminga. Zašto obožavatelji igara vole mehaničke prekidače? Zato jer su jako reaktivni i što registriraju pritisak puno prije od standardne membranske tipkovnice. Zašto korisnici koji vole tipkati vole mehaničke tipkovnice? Zato jer im, vjerovali ili ne, one pomažu da nauče kvalitetnije tipkati.

Gdje tu onda spada Corsairova K65 Rapidfire RGB tipkovnica? Pa, u one skuplje – kad već moram biti brutalno iskren. Riječ je o iznimno kvalitetno konstruiranom proizvodu koji od prve sekunde korištenja ostavlja vrlo solidan dojam, što konstrukcijom koja kombinira čvrste i kvalitetno konstruirane tipke, što sa samom pločom koja je napravljena od brušenog metala i tipkovnici daje iznimno elegantan finiš. Tipkovnica je također napravljena za stiskanje više tipki odjednom, što se u gejmerskom žargonu zove anti-ghosting. Za razliku od starijih modela koji nisu mogli registrirati velik broj pritisnutih tipki – K65 može doslovno prepoznati kada u jednom trenu pritisnete sve tipke odjednom.

Podesivo i predivno

Ono što vjerojatno vidite iz slika je i manjak numeričkih tipki. Corsair K65 RGB Rapidfire napravljen je prije svega za igre, što znači da su tvorci ‘kresali’ sav suvišni prostor kako bi tipkovnicu učinili prijenosnom ili prijenosni…jom? Još jedan predivni ‘touch’ definitivno je pozadinsko osvjetljenje koje cijeloj tipkovnici daje ekstra razinu finese i estetike. Osobno spadam u kategoriju korisnika koji vole lijepe i kvalitetne periferije, a osvjetljenje pod tipkama na Corsairu K65 je apsolutno predivno, podesivo i šareno. Sve je moguće podešavati preko softvera, a ako niste neki kreativac, možete pronaći tone već napravljenih profila koje su drugi korisnici objavili na službenom Corsairovom forumu.

Što je onda loše?

Dakle, OK. Čuli ste lijepe stvari o K65 Rapidfireu. Što je sa onim lošima? Pa, za početak, ako prelazite s neke druge mehaničke tipkovnice na K65, ne vidim razloga zašto biste to radili osim ako tražite specifično K65 Corsair Rapidfire. Riječ je o tipkovnici sa MX Cherry Red prekidačima koji se aktiviraju nešto prije ostalih, što iskustvo tipkanja i igranja čini puno taktilnijim, ali nipošto nije razlog za nadogradnju. Drugi i po meni apsolutno najveći razlog zašto ne biste trebali kupovati ovu tipkovnicu njezina je cijena. Da, radi se o premijskoj tipkovnici koja je apsolutni mokri san svakog novinara i gejmera, no je li vrijedna 1299 kuna? Ako ne tražite baš doslovno (od riječi do riječi) kompaktnu mehaničku gejming tipkovnicu više klase – sigurni smo da postoji velik broj puno jeftinijih alternativa.

Ako ste spremni dati poviše novca za prekrasnu periferiju sa izvrsnim performansama – K65 RGB Crossfire je prava stvar za vas.

+

  • Izgled
  • Osjećaj tipkanja
  • Kvaliteta
  • Kompaktna forma

  • Cijena
  • Manjak numeričkih tipki

860 g

38 mm

1.299 kuna

Mikronis

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.