Krećući se digitalnim svijetom, često nabasamo na neki zanimljiv članak koji nemamo vremena pročitati odmah, pa ga stavljamo među oznake (bookmarks) ili sami sebi pošaljemo njegov link. Ili mislimo da ćemo ga zapamtiti pa nam to ne uspije.

Međutim, bilježenje za kasnije čitanje može se izvesti mnogo elegantnije i inteligentnije ‒ korištenjem servisa Pocket i njegove mobilne aplikacije.

Pocket

Biblioteka web sadržaja

Kad Pocket instalirate na mobitel, gdje god na webu bili preko kontekstualnog izbornika (tri točkice u gornjem desnom kutu ekrana) možete doći do opcije dijeljenja s Pocketom, odnosno spremanja izabranog članka u Pocket. Samo pritisnite Share pa pod Share via izaberite Add to Pocket.

Dodavanje članaka još je jednostavnije na računalu: nakon što instalirate pripadajuću ekstenziju, dobit ćete prepoznatljivu Pocketovu ikonu u gornjem desnom kutu svoga web preglednika. Dovoljno ju je jednom pritisnuti da biste u Pocket spremili članak koji vam je upravo otvoren.

Smisao je ove aplikacije da se izabrani članci označeni s mobilnog uređaja i oni s računala stalno sinkroniziraju te da su vam dostupni na svim vašim uređajima, zbog čega se prije svega navedenog, na početku korištenja aplikacije, morate registrirati. Što je besplatno.

Sami izabirete kako ćete čitati članak, sa svim grafičkim elementima i formatiranjem (Web View) ili u tekstualnom prikazu (Article View), što izgleda kao programi za čitanje elektroničkih knjiga, pa možete podešavati veličinu slova, svjetlinu itd.

Pocket-text-view-opcije.png

Dostupna je i vrlo korisna mogućnost offline čitanja, pri čemu izabirete u kojem će se od dvaju spomenutih prikaza downloadati članci ili samoj aplikaciji prepuštate odluku.

Ugodno nas je svojim rezultatom iznenadilo strojno čitanje teksta za engleski jezik i govor, a hrvatski uopće ne funkcionira. Ugrađena opcija određivanja brzine čitanja pritom nam je bila od velike pomoći.

Članke koje se izabrali možete tagirati (pa s vremenom u Pocketu imati kategorije), označiti ih kao favorite, preporučiti te arhivirati nakon čitanja.

Upravo su preporuke važan aspekt ove aplikacije. Budući da na samom početku korištenja aplikacija ne zna što vas zanima, nudi vam da pratite popularne korisnike različitih interesa i ovisno o vašem izboru daje vam inicijalne preporuke.

S vremenom će vas bolje upoznati pa vam davati sve zanimljivije preporuke, znate kako to već ide.

Pocket

I na mobitelu i računalu tako ćete imati dva stupca, članke koje ste izabrali (My list) i one koje vam aplikacija preporučuje (Recommended). Čisto i pregledno, jednostavno za korištenje. Poželite li zaroniti malo dublje u mnogobrojne opcije i postavke, samo posegnite za kontekstnim izbornikom.

Velike su vrline ove aplikacije što bilježi različite tipove sadržaja (uz članke sprema linkove i video) te što se može povezivati s drugim sličnim aplikacijama (Flipboard, Twitter, Feedly itd.) i iz njih crpiti sadržaj.

Pocket

Ako mu dopustite, Pocket će se naseliti na vašu početnu stranicu ispod Googleova loga i donositi vam najnovije vijesti. Ako ste autor, ispod svoga (dugačkog) teksta možete staviti Pocketov button, tj. virtualnu tipku za brzo spremanje u Pocket.

Oduševi li vas ova aplikacija, razmislite o kupnji inačice Premium, koja nudi backup svega što ste snimili, napredno pretraživanje sadržaja i pomoć pri njegovu tagiranju.

Pocket

Pitate se zašto vam sada, u vrijeme godišnjih odmora, pričamo o aplikaciji koja nam u osnovi povećava produktivnost dok smo na radnom mjestu? Zato što smatramo da su dobri, malo dulji novinski članci (reportaže, eseji, analize i komentari ) idealno štivo za plažu i putovanje do ljetne destinacije.

U prepunom autobusu i na bučnoj plaži teško je dugo održati koncentraciju za čitanje knjiga, ali 10-ak minuta za kvalitetan tekst uvijek ćete moći odvojiti. Također, ugrađeni offline način korištenja spasit će vas od dosade na područjima bez signala.

Osim toga, materijal za čitanje u ovom je obliku jednostavno ponijeti na more, neće vam opteretiti kufer. Dakle, ako se tek spremate na godišnji, predlažemo da si počnete slagati listu za čitanje pomoću ove, s pravom megapopularne aplikacije.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.