Sony gradi tvornicu gramofonskih ploča u japanskoj Shizuoki koja će proraditi u ožujku 2018, javlja Nikkei.

Podsjetimo, Sony je zajedno s nizozemskim Philipsom 1982. svijetu predstavio CD (compact disc), koji je trebao ploče poslati u mirovinu. 1989. godine Sony ih je prestao proizvoditi – da bi im se 29 godina kasnije ipak vratio.

CD je agresivno guran kao tehnološki savršeniji nasljednik gramofonske ploče, no s vremenom se pokazalo kako to ipak nije – jer su ploče u stanju odsvirati visoke frekvencije koje CD „reže“, a ljudsko uho ih ipak čuje (ili osjeća, preko vibracija).

Lani je u Japanu prodano 799.000 gramofonskih ploča. I Sony i Panasonic izdali su nekoliko modela gramofona, a širom zemlje otvorilo se mnoštvo specijaliziranih trgovina pločama. Stoga ne čudi kako je Sony odlučio pridružiti se jednom jedinom preostalom proizvođaču gramofonskih ploča u Japanu, nema nepoznatoj tvrtki Toyokasei.

U svjetskoj prijestolnici glazbe – Engleskoj – lani je prodano 3,2 milijuna gramofonskih ploča. Njihova je vrijednost – 2,4 milijuna funti – lani po prvi puta premašila iznos kojeg su Englezi potrošili na online kupovinu i download glazbe: 2,1 milijun dolara.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.