Polako ali sigurno navikavamo se da s mobitelom komuniciramo preko „virtualnog asistenta“ kojem postavljamo pitanja – kojim putem ići do odredišta, kakvo je vrijeme vani, gdje (najbliže/najjeftinije) kupiti nešto… a „on/ona“ nam odgovaraju ljudskim glasom.

Taj glas će ubuduće posuđivati vaš omiljeni pjevač, glumac ili neki treći celebrity – zajedno sa svojim vlastitim šalama, poštapalicama, osobnošću… Njegov će avatar živjeti u vašem smartfonu, chatbotu kojeg koristite, GPS-u u autu (dok ne počnemo koristiti samovozeće aute – tada će dobiti posao vašeg vozača).

Daleka budućnost? Ma kakvi: sve to skupa zaživjet će još ove godine – obećava ObEN, kallifornijsko-dalekoistočni startup koji je prošlog tjedna potpisao ugovor s korejskom tvrtkom SM Entertainment, koja zastupa neke od globalno najpopularnijih K-Pop zvijezdi kao što su Kangta, BoA, TVXQ!, Super Junior, Girls’ Generation (na uvodnoj slici). Dvije će tvrtke zajedno osnovati agenciju u Hong Kongu, AI Stars, koja će svima zainteresiranima prodavati mogućnost da u svoje proizvode ugrade virtualne zvijezde.

Naravno, to je samo početak: ObEN ne krije kako žarko želi potpisati slične ugovore i s Hollywoodom (jeste li već odlučili kojeg ćete glumca/glumicu virtualno naseliti u svoj mobitel?), a isto tako i s Bollywoodom te sa zvijezdama zabavne industrije u Japanu, Kini…

Nikhil Jain, suosnivač i CEO tvrtke ObEN, i njegov avatar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.