Mnoge aplikacije od nas zahtijevaju da se identificiramo – samoj aplikaciji, ali i drugim korisnicima. Problem nastaje kada poželimo koristiti različite korisničke račune – predstavljati se pod različitim imenima. App Cloner je aplikacija koja rješava taj problem, a može se koristiti na bilo kojem smartfonu ili tabletu s Androidom verzije 4.0.3 ili novijim (a to su svi koji se sada mogu kupiti, te svi koji nisu stariji od nekoliko godina).

App Cloner nije dostupan za iPhone i iPad – njihov iOS je znatno stroži, zatvoreniji sustav pa za njega nema aplikacija ove vrste.

App Cloner

Kloniranje aplikacija

Prije nego što krenemo na opisivanje rada App Clonera, da riješimo pitanje zbog kojeg ste uopće počeli čitati ovaj tekst: hoće li on raditi s aplikacijom koju želite „duplirati“? Njegovi švicarski tvorci uopće ne kriju da ima podosta aplikacija s kojima ne radi: na spisku su Snapchat, BBM, Viber, Evernote, OneDrive, Skype for Business („normalan“ Skype radi, kao što možete vidjeti na donjim slikama), Trello i WeChat.

Isto tako, neće raditi ni većina Googleovih aplikacija. YouTube radi samo u (pra)staroj verziji 4.2, Gmail radi samo s e-mail računima koji nisu Googleovi, a Chrome radi ali ne snima povijest. Vrlo vjerojatno da neće raditi ni aplikacije koje zahtijevaju login preko Googlea, snimaju podatke na Google Drive ili nude/zahtijevaju kupovinu dodatnih mogućnosti preko Google Playa (igre!).

Srećom, najbrojnija je treća grupa: aplikacija koje uredno rade kada ih klonirate – da bi ih koristili pod različitim korisničkim imenima. Među njima su Dropbox, eBay, Facebook, Firefox, Flickr, Flipboard, Instagram, Line, Netflix (korisno ako svakih mjesec dana mijenjate login, da bi iskoristili prvi mjesec besplatno!), Opera, Pinterest, Skype, Spotify, Telegram, Tumblr, Twitter, WordPress…

App Cloner se jednostavno koristi. Iz listi aplikacija instaliranih na vašem mobitelu odaberite „žrtvu“ (pazite, na listi će se naći i one koje sigurno ne rade ili rade problematično – vidi gornji spisak), primjerice Skype. Novom klonu Skypea možete promijeniti ime (Skajp?) i boju ikone. App Cloner će zatim pripremiti alternativnu Skype instalaciju, u obliku .apk datoteke (ako niste ranije omogućili instaliranje aplikacija mimo Google Play trgovine, morat ćete sada: Settings > Security > Unknown sources, odnosno Postavke > Sigurnost > Nepoznati izvori ako koristite mobitel na hrvatskom).

Postoji još jedna „začkoljica“: nekoliko popularnih i traženih aplikacija (već spomenuti Gmail koji neće ponuditi punu funkcionalnost, ali i WhatsApp te Facebookov Messenger) neće raditi sve dok se ne odlučite na kupnju pune verzije. Ona košta 35 kuna a zauzvrat ćete dobiti mali milijun dodatnih mogućnosti za klonirane aplikacije: da dobiju potpuno nove ikone, da rade na drugom jeziku ili s drugim fontovima, da ih možete pokretati u „plutajućim“ prozorima (zgodno za tablete!), da im podesite opcije privatnosti neovisno o „originalu“ (primjerice da druga verzija Skypea nema pristup do vaših kontakata, kojeg ima „pravi“ Skype), da klon bude „nevidljiv“ sustavu, da se automatski briše cache memoriju pri izlasku, da ne odašilje obavijesti, da se spaja preko proxyja (korisno da zavarate aplikacije koje provjeravaju u kojoj ste državi)…

Iskusni korisnici će preko Taskera moći programirati da se klonirana aplikacija automatski pokrene pod određenim uvjetima (primjerice, kada dođete na određenu GPS lokaciju, ili u domet neke Wi-Fi veze…)

App Cloner još uvijek ima par „mušica“ (primjerice, kada „original“ ažurirate novijom inačicom, kopija aplikacija ostaje u staroj verziji) ali opći dojam je: nudi i više nego što bismo očekivali!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.