Prije digitalnog doba, fotoaparati s filmom srednjeg formata (veći od 35 mm, 4×5 cm i veći) bili su vrlo popularni među profesionalnim fotografima radi jednostavnog korištenja i nevjerojatne kvalitete slike. Fujifilm novim fotoaparatom srednjeg formata GFX 50s pokušava oživjeti taj duh i fotografima ponuditi više nego što nude konkurentski Pentax i Hasselblad fotoaparati. Premda nije riječ o laganom zadatku, Fuji je s ovim fotoaparatom napravio dobar posao…

Dizajn i performanse

Vizualno, GFX 50s izgleda poput većeg i pomalo neobičnog full-frame DSLR aparata. Premda se u unutrašnjosti krije bitno veći senzor, vanjske dimenzije (zahvaljujući mirrorless dizajnu) nisu veće od profesionalnih DSLR aparata – približno dimenzijama odgovara Nikonu D810. Elektroničko tražilo je odvojivo, iznimno veliko i svijetlo. Ergonomski, GFX 50s također nalikuje većim DSLR aparatima – grip je dovoljno velik, izbočen i aparat lijepo leži u ruci. I raspored tipki i izdvojenih kontrolnih kotačića je logičan, pa je snalaženje jednostavno i brzo. Jedine tipke koje su smještene na pomalo neobičnom mjestu su tipke za prikazivanje i brisanje fotografija. Ali same tipke, kotačići i ukupna kvaliteta izrade fotoaparata su na vrhunskoj razini.

I stražnji LCD ekran je izvrstan – riječ je o 3,2″ ekranu osjetljivom na dodir, s 2,36 MP. Slabije je vidljiv pri direktnom sunčevom svjetlu, ali to je moguće izbjeći naginjanjem ekrana. Mehanizam zakretanja ekrana je čvrst i pouzdan, pa ga je pravi užitak koristiti.

Ekran osjetljiv na dodir je moguće koristiti za različite funkcije, poput izbora točke fokusa, navigacije kroz brzi izbornik ili okidanja fotoaparata. Nažalost, nije moguća navigacija kroz standardni izbornik.

S gornje strane aparata je smješten kontrolni LCD ekran koji prikazuje važne informacije tijekom snimanja. Prikaz informacije je moguće prilagoditi željama fotografa, a moguće mu je mijenjati boju pozadine i jačinu osvjetljenja.

Moguće je kupiti i dodatni battery-grip koji olakšava držanje i korištenje aparata u portret načinu rada, te omogućava smještanje dodatne baterije, što je svakako dobrodošla opcija. Nismo ga imali prilike isprobati, ali nam se čini kao dobra opcija i zanimljiv dodatak.

GFX 50s koristi 51,4-megapikselni CMOS senzor srednjeg formata, dimenzija 43,8*32,9 mm, i prirodno snima 4:3 format fotografija. Faktor uvećanja prema full-frame aparatima je 0,8x, pa je 63 mm f/2.8 objektiv (kojeg smo najviše koristili) ekvivalentan 50 mm f/2 objektivu.

Premda najnoviji Canon, Nikon i Sony full-frame aparati nude impresivnu kvalitetu slike, novi GFX 50s ih s lakoćom nadmašuje, kako u razini detalja koju snima tako i u oštrini. Međutim, pravo otkriće je dinamički raspon kojeg novi senzor nudi – spašavanje detalja iz svijetlih područja, kao i izvlačenje detalja u sjeni kod ovog je fotoaparata dovedeno na sasvim novu razinu, čak i u odnosu na Canon 5DSR, Nikon D810 i Sony A7R II. RAW datoteke, posebno pri nižim ISO osjetljivostima, nude maksimalnu fleksibilnost prilikom obrade i procesiranja fotografija.

Sustav autofokusa je, očekivano, druga priča. Brzina izoštravanja je, u usporedbi s DSLR aparatima, vrlo mala. Ne, nije autofokus posebno spor, ali ne može se mjeriti sa superbrzim DSLR-ovima. S druge strane, iznimno je precizan i točan – i to je upravo ono što se od ovakvog fotoaparata očekuje: autofokus solidne brzine i gotovo savršene preciznosti.

Također, niti uzastopno okidanje nije posebno brzo – ali opet vrijedi isto: GFX 50s nije sportski fotoaparat i brzina mu nije u prvom planu. Međutim, broj AF točaka i pokrivenost kadra su vrhunski – 425 AF točaka pokriva veliki dio kadra, veći nego što je uobičajeno kod naprednih DSLR aparata.

I trajanje baterije nije posebno dobro – deklarirano je 400 snimaka, što možete udvostručiti korištenjem dodatnog battery gripa.

Ukupno gledano, Fuji GFX 50s nije brz fotoaparat, ali rad s njim je ugodan i vrlo zadovoljavajući. Konačno, ne radi se o sportskom fotoaparatu, nego o fotoaparatu namijenjenom portretiranju, modnoj fotografiji, snimanju krajolika i drugim više umjetničkim smjerovima fotografije te radu u studiju.

Simulacije filma su mnogima omiljena funkcija Fujifilmovih fotoaparata, i realno simuliraju boje, kontrast i tonove filma bolje nego bilo koji drugi digitalni fotoaparati. GFX 50s je i po tome pravi Fuji fotoaparat – na raspolaganju je standardni Film Simulations set postavki, uključujući i omiljene Velvia i Acros simulacije.

I performanse pri većoj ISO osjetljivosti su, sasvim očekivano, izvrsne. Zahvaljujući velikom senzoru, digitalnog šuma praktično nema do ISO1600, a digitalni šum je odlično kontroliran sve do ISO12.800. Proširene ISO postavke biste trebali uzeti u obzir samo ukoliko vam kvaliteta slike nije važna, ali u tom slučaju stvarno ne trebate ovakav fotoaparat…

Opći dojam

Već po specifikacijama GFX 50s je izvrstan fotoaparat, ali tek tijekom rukovanja i snimanja pokazuje svoje pravo lice – ovo je aparat nakon kojeg se nije lako vratiti u svijet ‘običnih’ full-frame aparata. Izvanredan izbor za sve fotografe koji mogu opravdati investiciju u ovaj fotoaparat i objektive.

+

  • Veliki senzor od 51 MP
  • Izvanredna oštrina i detaljnost
  • Nevjerojatan dinamički raspon
  • Umjerene dimenzije i pametan raspored izdvojenih tipki i kotačića
  • Izvrsno i veliko elektroničko tražilo
  • Utor za dvije SD kartice
  • Pokretan LCD ekran osjetljiv na dodir
  • Precizno i pouzdano izoštravanje

  • Relativno sporo izoštravanje
  • Umjereno trajanje baterije

51 MP

1080p / 30fps

3,2″

zakretni

920 g

91 mm

54.250 kuna

Bratulić

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.