Od prekjučer, Microsoft više ne pruža podršku za Windows Phone 8.1. To znači da više neće biti nadogradnji, čak ni u slučaju da se otkriju ozbiljni sigurnosni propusti, niti će Microsoft na bilo koji način opsluživati korisnike tri godine starog operativnog sustava za „pametne“ mobitele.

8.1 je treća i konačna verzija Windows Phone sustava; naslijedio ga je Windows Mobile 10, aktualna verzija koja će se umiroviti slijedeće godine. Nikoga ne bi iznenadilo da Microsoft tada zauvijek odustane od Windowsa na mobitelima, ali to ćemo još vidjeti…

Verzija 8.1 u ovom trenutku pogoni gotovo tri četvrtine mobitela s Windowsima, navodi AdDuplex; na aktualnu (i još uvijek podržanu) verziju 10 otpada jedna petina Windows telefona.

Podsjetimo, Windows Phone 8.1 je na tržište stigao nakon što je Microsoft kupio Nokiju; nakon toga je optimistično najavio kako će doseći 15 posto tržišta smartfona u roku od pet godina – do 2018. godine. Međutim, već 2016. godine udio Microsoftovog sustava na tržištu smartfona pao je ispod jednog postotka.

Nokia Lumia Icon

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.