Takozvana ‘ekonomija dijeljenja’ (sharing economy) u kojoj ljudi uz naknadu dijele svoje resurse – recimo stanovanje (Airbnb) ili prijevoz (Uber, BlaBlaCar) – na velika vrata stiže u najveću svjetsku ekonomiju: kinesku. NR Kina doduše nije dopustila gigantima sa Zapada da slobodno zauzmu mjesto na kineskom tržištu, ali je sama potaknula razvoj vlastitih pandana.

Uspjeh kineskih pandana Ubera i Airbnba, kao što su Didi Chuxing i Tujia, a još više uspjeh kineskih poduzetnika koji su pokrenuli usluge za masovno dijeljenje bicikala, košarkaških lopti, punjača za mobitele… potaknuo je poduzetnika iz Shenzena, Zhaoa Shupinga, da pokrene sličnu uslugu za dijeljenje kišobrana.

Uz investiciju od 10 milijuna juana (jedan juan je vrijedan otprilike jednu kunu), u travnju je pokrenut Sharing E Umbrella, usluga preko koje je u 11 kineskih gradova – uključujući one najveće, ako što su Šangaj, Guangzhou i Nanking – moguće iznajmiti kišobran. Shuping je nakrcao 30 milijuna takvih kišobrana na frekventna mjesta na ulicama višemilijunskih gradova.

Par tjedana kasnije… više ih nema!

Tako javljaju lokalni mediji, na koje se poziva South China Morning Post.

Iznajmljivanje kišobrana na pola sata košta samo pola juana (da, oko pola kune – premda u Kini možete kupiti puuuuno više stvari za jedan juan nego što kod nas možete za kunu). No da bi se uopće koristila usluga, morate ostaviti depozit od 19 juana. To jest više od vrijednosti prosječnog kišobrana ali – Kinezi su očito skloniji da plate toliko nego da vraćaju kišobran…

Za Sharing E Umbrella, koji jedan takav kišobran (s ugrađenim tajmerom, bravom i elektronikom za dijeljenje) plaća 60 juana (kako piše Shangaiist) to znači sigurnu propast. Kolumnist Sixth Tone pak predviđa propast i za još 14 servisa koji nude slične usluge širom Kine.

Bankrot su već proglasili dva servisa za dijeljenje bicikala: Wukong u Chongqingu te 3Vbike u Pekingu – oba zato što korisnici nisu vraćali bicikle…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.