Gdje nam se nalaze naše digitalne fotografije – drage uspomene? Za golemu većinu nas, odgovor je jednostavan, a glasi: posvuda. Kada se dobro koncentriramo, sjetit ćemo se barem pola tuceta mjesta gdje smo pospremili digitalne uspomene.

Srećom, tu je Google i njegove besplatne usluge. Već i ranije bilo je moguće iskoristiti Google Photos da bismo spremili svoje fotke (i lako ih podijelili s drugima) kao i Google Drive za online pohranu svakojakih dokumenata, koji su nam onda dostupni gdje i kad god hoćemo – dok imamo vezu s internetom.

Za sve skupa je trebalo malko snalažljivosti – ako nizašto drugo, onda zato da bi osigurali dovoljno prostora na Google Driveu, jer on se plaća nakon što premašite početnu (skromnu) kvotu. Kvota je i dalje na snazi – premda postoji sve više načina kako da je zaobiđete; to je tema za zaseban, opsežan tekst – ali sam postupak spremanja digitalnih uspomena je sada jednostavniji nego prije.

Naime, Google je jučer predstavio novu posebnu aplikaciju Backup and Sync kojoj je zadaća da brzo i jednostavno pohrani naše probrane digitalne uspomene u „oblake“. Možete ju preuzeti ovdje – za Windows i MacOS računala. (Možda je dobra ideja da prije toga sve fotografije koje želite pohraniti u oblak sakupite na jedno mjesto. Ne morate ih doslovce kopirati s memorijskih kartica, USB memorija… samo ih imajte pri ruci, odnosno računalu, kada vas Backup and Sync upita odakle (sve) želite kopirati fotografije.

Google Photos

Ako Googleove usluge inače koristite uglavnom na hrvatskom – nemojte se iznenaditi kada vam Google ponudi novu aplikaciju na hrvatskom jeziku, pod nazivom Sigurnosno kopiranje i sinkronizacija. No sama aplikacija radi na engleskom jeziku, a na engleskom je i detaljna pomoć za nju – koja je dostupna ovdje.

Dakako, provest ćemo vas kroz njene mogućnosti.

Nakon što se predstavite Googleu sa svojim korisničkim podacima, prvi korak je da odaberete odakle želite kopirati fotografije. Možete, dakako, odabrati više lokacija: odaberite More > Preferences pa Choose Folders.

A kada se već nalazite u Preferences, ima još par opcija koje vrijedi podesiti. Pod Google Drive možete uključiti Sync My Drive to this computer: tako ćete omogućiti sinkronizaciju, odnosno sve fotografije koje završe u Googleovom oblaku (primjerice, one snimljene s vaših mobitela) kopirat će se i na vaše računalo (i/ili na USB memorije i memorijske kartice, uključivanjem slijedeće opcije, USB devices & SD cards). Pod Removing Items možete odabrati hoće li se fotografije koje obrišete brisati samo iz „oblaka“ ili odasvud.

Vrlo važna opcija je Photo and video upload size: njome možete ovlastiti Google da komprimira snimke kako bi uštedio prostor (što ne preporučujemo, premda to Google čini vješto, pa se često razlika jedva vidi – barem na manjem ekranu) ili da ostavlja originalne fotografije – što je svakako bolji izbor, ali može dovesti do nestašice prostora na Google Driveu…

Dakako, cijela ta „skalamerija“ ne isključuje staro, dobro rješenje: eksterni tvrdi disk. Već za petstotinjak kuna možete osigurati vlastiti terabajt – koji će dobro doći, bez obzira na to koristite li Google ili ne.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.