Acer One 10, punim imenom: S1003-108Z, spiritualni je nasljednik netbooka – najjeftinije vrste prijenosnika, koje su kupovali mahom klinci, kao svoje prvo računalo. I Acer One ima svoju specifičnu publiku: klince, kojima treba računalo dovoljno maleno i lagano da ga svaki dan vuku u školu/fakultet, ali isto tako i zreliju publiku: one koji zbog posla moraju sa sobom tegliti pravo računalo (a ne tablet ili smartfon). I jedni i drugi moraju biti spremni na niz kompromisa da bi prihvatili Acer One: to nije računalo koje će glatko i brzo pokretati zahtjevne aplikacije i igre, a morate biti spremni na kompromise i kada su u potanju ekran i memorija, ali zauzvrat je to računalo kojeg si možete priuštiti – nije puno skuplje od tableta!

Dizajn i performanse

OK, nakon ovog opreznog uvoda jasno je da za cijenu od jedva nešto više od dvije tisuće kuna ne možete očekivati jurilicu, ali – zato možete očekivati par ugodnih iznenađenja. Mene je ugodno iznenadila kvaliteta izrade. Kada znate da je pred vama jedan od najjeftinijih prijenosnih PC-a uopće, nekako nagonski očekujete „jeftilen“, plastično računalo koje će škripati pod prstima i povijati se na pritisak. Acer One 10 definitivno nije takav! Da, kućište mu jest napravljeno najvećim dijelom od plastike, ali uopće ne djeluje krhko, naprotiv. Svojom robusnošću ulijeva povjerenje, a posebice to vrijedi za mehanizam kojim se gornji dio sa zaslonom vadi iz ležišta da bi se koristio kao tablet; taj mehanizam djeluje neuništivo.

Tipkovnica također zaslužuje dobru ocjenu, premda se njen kratki hod i tvrdoća tipki neće dopasti svima (vašem se autoru dopadaju). Više nego pristojan je i trackpad.

Zaslon je… OK. Nema nekih golemih mana – barem ne pri normalnom osvjetljenju; na suncu ćete se namučiti da bi nešto vidjeli na njemu. Razlučivost: više nego skromnih 1280*800.

Iznenađenja se međutim kriju u unutrašnjosti. Cijelu priču pokreće Intelov Atom X5-Z8300 sa četiri jezgre koje rade na taktu od 1,44 do 1,92 GHz. Riječ je o procesoru koji je izašao još preklani! Lani je dobio nasljednika, ali Acer se nije pomamio osvježiti One 10 – očito zato da bi cijenu održao niskom.

Čini se da nije pogriješio: Atom radi uredno, „zašteka“ vrlo rijetko (i nepredvidivo, iz čistoga mira – vjerojatno zbog neke „bubice“ Windowsa). Kako smo rekli već u uvodu, ovo nije laptop za zahtjevne aplikacije i „jače“ igre, ali dok ga koristite za Microsoft Office i internet – sasvim je OK. Dapače, radi na baterije dulje nego što smo očekivali – doseći će preko sedam sati – a to je za ovako koncipirano računalo i važnije nego da ruši brzinske rekorde.

Osim procesora, još neke komponente su načete zubom vremena. Nema podrške za brzu Wi-Fi vezu najnovije generacije (802.11ac; podržan je samo 802.11n i stariji protokoli), i Bluetooth je u starijoj verziji 4.0; nema NFC-a (istini za volju, on nam ni ne nedostaje) ni USB-a 3.0 – koji ovog trenutka također nije neophodna, ali prije ili kasnije će nam usfaliti.

USB 2.0 priključak se nalazi samo u donjem dijelu; na tankom gornjem dijelu se našlo mjesta samo za tanki mikro USB. Slično tome, tu je i mikro HDMI priključak (to pozdravljamo – dobro će doći!). S lijeve strane su i ostali priključci: utor za mikro SD kartice i slušalice, dok su tipke za kontrolu glasnoće i uključivanje/isključivanje na gornjem lijevom bridu. Pored njih je i Windows tipka.

Acer One 10

Kad smo već kod Windowsa: Windowsi 10 Home dolaze predinstalirani na računalu, i to je odlična vijest jer kod PC-a ove cijene ih obično nema. Loša vijest je da je u skromnih 16 GB ugrađene memorije (umjesto tvrdog diska, tu je eMMC – prilično brz, ali brzo će vam usfaliti prostora) utrpano svašta: par igara, gomila Acerovih uslužnih programa (većina kojih je i nepotrebna i inferiorna konkurenciji) i čak dvije verzije Microsoft Officea – jedna „normalna“ i jedna za tablet računala. Obje treba platiti ako ih odlučite zadržati.

Opći dojam

Prilično povoljan! Vaš je autor iskusan korisnik koji je isprobao svakojaka računala, pa se nemojte začuditi što nisam svime zadovoljan. Međutim, u odnosu na cijenu – stvarno nemam velikih zamjerki. Neke stvari su morale podleći kompromisima – u prvom redu ekran. Isto tako i procesor: on definitivno nije jurilica; ako ste za laptop odvojili jedva nešto više od dvije tisuće kuna, jasno je da ćete to morati platiti – strpljenjem.

S druge strane, kvaliteta izrade, opremljenost, trajanje baterije – sve to nas je ugodno iznenadilo.

Ako se unaprijed pomirite s tim da ovo nije računalo za glavne uloge, nego za ispomoć dok ste van ureda/kuće/fakulteta, Aspire One bi vam lako mogao postati prijatelj na kojeg se možete osloniti.


+

  • cijena
  • kvaliteta izrade
  • baterija

  • nedostatna memorija
  • stari hardver
  • prekrcan softverom

10,1″

1280*800

Atom X5

1,44 / 1,92 GHz

2 GB

32 GB

Intel HD 400

1,2 kg

1,09 cm

2.099 kuna

Mikronis

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.