Microsoftova nova mobilna aplikacija demonstrira koliko je daleko otišla umjetna inteligencija: dovoljno je uperiti kameru mobitela da bi vam on naglas izgovorio što se nalazi pred objektivom kamere.

To je bila dobra vijest, ali loša vijest je da je aplikacija Seeing AI zasad samo dostupna samo u SAD-u, i u još nekoliko država u kojima se govori engleski, te samo za iOS. Aplikacija je besplatna, a ako imate neki način da prevarite iPhone da on „misli“ da ste Amerikanac, možete ju preuzeti ovdje.

Od Microsofta smo već doživjeli da nas ugodno iznenadi naprednom umjetnom inteligencijom – primjerice, veliki hit je bio How-Old koji prepoznaje vašu starost po fotografijama – ali novi projekt bi, sudeći po najavama, mogao doista olakšati život slijepim i slabovidnim osobama.

Što sve može Seeing AI? Za početak, pročitat će vam naglas tekst (na engleskom). Kratki tekst će pročitati trenutačno, ali može pročitati i cijelu knjižurinu, s tim da će veće dokumente najprije inteligentno „formatirati“ u memoriji kako bi čitao sve po redu, a slušatelj može onda preskočiti dijelove koje ga ne zanimaju – glasovnim naredbama, dakako.

Aplikacija može prepoznati i proizvode – po barkodu, s tim da će korisnika „voditi“ zvučnim signalima sve dok ne nacilja barkod tako da ga može pročitati.

Najatraktivnija mogućnost aplikacije je da prepoznaje ljude: „upoznat“ ćete ju s ljudima oko sebe i kad ih slijedeći put vidi, reći će vam „hej, pa to je tvoja sestrična“. I ne samo to, prepoznat će kakve je volje – reći će vam smiješi li se ili je namrgođena, zabrinuta…

U teoriji, aplikacije može prepoznati bilo što – dovoljno je uperiti kameru mobitela u scenu ispred vas i ona će naglas reći što vidi: „računalo na stolu i dvije stolice“, primjerice. Naravno, to ne radi uvijek savršeno: u prvim recenzijama u američkim medijima iznesene su svakojake zabavne greške…

Seeing AI može prepoznavati ljude, objekte i stvari ne samo preko kamere nego i na gotovim fotografijama koje imate u mobitelu i raznoraznim aplikacijama; primjerice, ako vam netko pošalje sliku svog bratića u WhatsAppu – možete ju podijeliti sa Seeing AI-jem koji će vam reći kako izgleda slika.

Ni tu nije kraj mogućnostima aplikacije: Microsoft je već demonstrirao kako će slijedeća verzija moći prepoznavati novčanice (dolarske, dakako).

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.