Već 11. tromjesečje za redom u svijetu je prodano manje osobnih računala nego u prethodnom razdoblju. To pokazuju podaci dviju specijaliziranih tvrtki, Gartnera i IDC-a, koji ipak nalaze razloga za optimizam: pad se smanjuje, manji je nego što se očekivao, a glavni razlog što tržište osobnih računala nije već krenulo putem oporavka je u nedostatku komponenti kao što su SSD-ovi, DRAM memorije i LCD paneli, koji je doveo do viših cijena.

Dvije tvrtke imaju donekle različitu metodologiju i stoga se podaci razlikuju: po Gartneru, pad iznosi 4,3% u odnosu na isto razdoblje lani, a PC tržište je palo na razinu iz 2011. godine, dok IDC računa da pad iznosi 3,3%. Zbog različite metodologije, IDC računa da je Apple zabilježio rast od 1,7%, a Gartner bilježi Appleov pad od 0,4%. No opći podaci se vrlo malo razlikuju: u svijetu je od travnja do lipnja prodano 60 milijuna osobnih računala.

Obje tvrtke bilježe da HP, koji je ove godine ponovno preuzeo krunu od Lenova, i dalje raste, te da sada drži dvadesetak posto tržišta. Lenovo pak pada, a Dell na trećem mjestu raste. U padu su još dvije tvrtke s više od 5%: tajvanski Asus i Acer.

Dobra vijest je da su najrazvijenija tržišta, poput američkog i donekle zapadnoeuropskog, izašle iz krize i opet bilježe rast.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.