Svatko od nas se već susreo s uređajima koji podržavaju Bluetooth: to je protokol kojeg koriste zvučnici, slušalice, miševi… da bi bežično komunicirali sa smartfonima, tabletima, laptopima… i kojekakvim drugim uređajima koji imaju ugrađeni Bluetooth čip (ili im se dodaje, u obliku adaptera). Ima, međutim, jedan problem s Bluetoothom: on radi na udaljenosti od najviše desetak metara; i manje, ako su između zidovi i druge prepreke. Odšećete li s Bluetooth slušalicama na ušima izvan prostorije u kojoj mobitel šalje glazbu putem Bluetootha, najvjerojatnije ćete izgubiti signal.

Međutim, odavno je smišljeno rješenje za taj problem koji „muči“ sve bežične mreže a zove se mesh networking. Mesh radi tako da uređaj najbliži onom koji šalje signal jednostavno „proslijedi“ taj signal slijedećem najbližem uređaju – i tako dalje, sve dok ne stigne do željenog primatelja. Doseg signala se tako proteže unedogled – može putovati i kilometrima, ako između postoji dovoljno uređaja koji podržavaju isti protokol.

Eto, to je zamisao nove tehnologije Bluetooth Mesh koju je jučer predstavio Bluetooth SIG, udruženje proizvođača Bluetooth opreme. Tako je ispunjen zahtjev mnogih proizvođača koji su na taj način željeli povećati domet Bluetooth uređaja – i otvoriti posve novi set mogućnosti.

Mesh je mogućnost koju će podržavati ne samo novi proizvodi (neki, ne svi); ona se već sada može dodati u postojeće uređaje, u obliku softverske nadogradnje za uređaje koji podržavaju Bluetooth verzije 4 ili 5.

Što ona donosi? Vratimo se na onaj primjer s Bluetooth slušalicama: recimo da želite nastaviti slušati glazbu i kad izađete iz sobe na terasu, a ne da vam se vraćati po mobitel. Ako su između vas par žarulja koje podržavaju Bluetooth, i jedan laptop, oni će međusobno prosljeđivati Bluetooth signal tako da nećete izgubiti signal. Zvuči neobično, ali u praksi to ne samo da radi nego i štedi energiju: slušalice će vam dulje raditi na baterije jer neće morati „povlačiti“ signal izdaleka.

Tehnologija ima i druge prednosti: kako je Bluetooth od početka „neprobojan“, takav bežični signal je i sigurniji od upada uljeza nego što je to slučaj s Wi-Fi-jem. (To ipak ne znači da će Bluetooth Mesh moći zamijeniti Wi-Fi: on nije zamišljen za prijenos velike količine podataka.) K tome, manja je šansa za gubitak signala: ako jedan Bluetooth uređaj „ispadne iz igre“, automatski će ga zamijeniti slijedeći najbliži.

Naveli smo primjer iz svakodnevnog života, no za očekivati je da će se Bluetooth Mesh još više koristiti u industriji i poslovnoj primjeni – primjerice za pokrivanje poslovnih zgrada i industrijskih postrojenja, u takozvanom internet of things svijetu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.