Sjećate se izraza glasshole? To je bio pogrdni naziv za prve korisnike Googleovih eksperimentalnog računala ugrađenog u naočale (heads-up display je službeni naziv, koji kod nas nikad nije preveden). No zbog bezbrojnih greški vezanih uz najnoviju, nedovoljno provjerenu tehnologiju, njegove su korisnike – među kojima su se mnogi ponašali kao snobovi, kočopereći se gadgetom koji se mogao samo dobiti na korištenje od Googlea, ne i kupiti – etiketirali pogrdnim nazivom glasshole.

Na koncu, pred dvije godine, Google Glass je povučen. Bez objašnjenja. Sve do jučer.

Googleova matična kompanija Alphabet dvije je godine u tajnosti radila na njima, eksperimentirajući s njima kao s alatom za radnike u proizvodnji, u cijelom nizu velikih američkih kompanija i multinacionalki kao što su Boeing, DHL, General Electric, McKinsey, Opel, Samsung, Volkswagen… Cijeli spisak možete pronaći ovdje.

Google Glass

Jučer je objavljeno „novo poglavlje“ u životu Googleovog ultimativnog gadgeta: Glass Enterprise Edition (da, i vi ste primijetili: iz naziva je izbačen Google).

U odnosu na originalni Glass, to je čisto drugačije zvjerka: kamera je nadograđena s pet na osam megapiksela, produljeno je trajanje baterija, pojačan procesor, ubrzana Wi-Fi mreža… Koristit će ih radnici u proizvodnji, logistici, na terenu, ali isto tako i liječnici koji će moći razgovarati s pacijentima gledajući ih u oči, i istodobno prebirući po njihovim zdravstvenim kartonima.

Google Glass

Glass će se prodavati isključivo preko mreže partnera.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.