Ovisni ste o Google Kartama i sličnim mobilnim aplikacijama? Da, jednom kada se na njih naviknete, lako je osloniti se na to da ćete uvijek naći put do onoga što tražite. Međutim, uvijek? Ne baš! I Google Maps i sve ostale navigacije oslanjaju se na GPS signal sa satelita, i eventualno na Wi-Fi u okolici – a ni jedan ni drugi signal ne prolazi kroz zidove. Čim se nekoliko zidova ili stropova nalazi između vas i neba – u problemima ste…

U garažama, podrumima, trgovačkim centrima, neboderima… signala u pravilu nema. Postoji nekoliko rješenja tog problema – Bluetooth beaconi, Googleov Project Tango i tako dalje – ali svi su oni skupi i komplicirani. Najjednostavnije je… ostaviti trag mrvica kruha za sobom, kako je učinio Ivica za Maricu u popularnoj bajci. A ekvivalent tih mrvica kruha u današnje digitalno doba zove se Path Guide; napravio ga je Microsoftov azijski odjel za razvoj, a na njemu radi već pune dvije godine.

Path Guide

Vodič kroz zatvorene prostore

Path Guide je besplatan i savršeno jednostavan za uporabu: pokrenete ga, krenete hodati rutom koju želite podijeliti s drugima i mobitel će, koristeći svoje senzore (akcelerometar, žiroskop, e-kompas… što već ima) „zapamtiti“ put kako bi ga prezentirao drugima (oni čak ni ne moraju koristiti istu aplikaciju: put možete podijeliti putem weba). Nema nikakvih karata, mapa, samo gole upute („nakon pet koraka skreni desno“).

Aplikacija je zasad dostupna samo za Android uređaje.

Svakome od nas past će na pamet više načina na koji može iskoristiti ovaj softver: da nekoga što lakše dovede do svog ureda u poslovnom neboderu, trgovine u trgovačkom centru, slobodnog parkirališnog mjesta u podzemnoj garaži… No dobro, ovo posljednje možda i ne, jer jednom kada unesete itinerer, on postaje dostupan svim korisnicima.

Path Guide

Naravno, kada više ljudi iscrta svoj put, ruta postane preciznija i lakše ju je pratiti.

Path Guide je još uvijek uvelike u razvojnoj fazi pa očekujte „bubice“. No korisnost i iskoristivost uopće nisu upitni.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.