Premda dio funkcija i karakteristika novi X-T20 nasljeduje od većeg i skupljeg modela X-T2, X-T20 nije isti fotoaparat u manjem i jeftinijem kućištu. Ali ipak fotografima entuzijastima nudi jako mnogo…

Dizajn i performanse

U unutrašnjosti Fujija X-T20 krije se najnoviji X-Trans CMOS III APS-C senzor s 24 megapiksela, identičan onome kod modela X-Pro2 i X-T2, što je veliki napredak u odnosu na 16 megapiksela kod modela X-T10. ISO osjetljivost se kreće u rasponu od ISO200 do 12.800, a moguće je softverski proširiti osjetljivost na ISO100 do 51.200. Za razliku od prethodnog modela X-T10, sad je proširenu ISO osjetljivost moguće koristiti i prilikom snimanja RAW datoteka.

Elektroničko tražilo je vrlo dobro, identično onome kod prethodnog modela. Jedini ozbiljan nedostatak je manji zum u usporedbi s X-T2 – samo 0,62x u odnosu na 0,77x – pa je slika u tražilu relativno malena. LCD ekran osjetljiv na dodir je oštar, svijetao i pomičan u svim smjerovima, ali nažalost djelomično ograničene upotrebljivosti. Naime, moguće ga je koristiti za izbor točke fokusa, okidanje i pregledavanje snimljenih fotografija (sa zumiranjem kao kod pametnih telefona), ali nije ga moguće koristiti za prilagodbu kontrola ili izbor funkcija u izborniku.

Od Fujijevih top-modela fotoaparata nasljeđuje novi sustav obrade slike X-Processor Pro, te mogućnost snimanja 4K videa pri 30 fps i 1080p videa pri 60p. Međutim, za razliku od X-T2, novi X-T20 ima samo jedan utor za SD karticu, i nema izlaza za slušalice (za monitoring zvuka prilikom snimanja videa).

Premda X-T20 nije vodonepropustan, i gornja i donja ploča su od magnezijeve legure, a čitavo kućište je vrhunske izrade i vrlo lijepo, te nikako ne izgleda kao jeftinija verzija modela X-T2. Dizajn kućišta neodoljivo podsjeća na prethodnika, na model X-T10, što nikako nije loše – zadržan je logičan raspored kontrola i mnoštvo izdvojenih i funkcijskih tipki.

Vjerojatno najbolja vijest je sustav autofokusa – Fuji je napravio izvrstan potez i u novi X-T20 ugradio identičan (vrhunski!) sustav autofokusa kao i kod X-T2. Ovaj hibridni sustav koristi i detekciju kontrasta i detekciju faze, te nudi ukupno 325 AF točaka raspoređenih praktično po čitavom kadru. Najveći napredak je doživio sustav praćenja pokretnih objekata, koji je sad vrlo upotrebljiv. Izoštravanje statičnih objekata je iznimno brzo i precizno, usporedivo s DSLR fotoaparatima.

Sustav mjerenja svjetla u kadru te automatski balans boja rade vrlo pouzdano i precizno. Novi senzor od 24 megapiksela omogućava veliki napredak u kvaliteti i detaljnosti snimljenih fotografija u odnosu na prethodni model. Impresivan dinamički raspon, oštrina i detaljnost fotografija bez dvojbe su u rangu sa svim sličnim fotoaparatima (uključujući i DSLR-ove), a od mnogih su zapravo i bolji. Do osjetljivosti ISO1600 digitalnog šuma ima vrlo malo i praktično ne utječe na kvalitetu slike. Većina fotografa će bez problema svakodnevno koristiti fotografije do ISO6400, premda se od ISO3200 počinje pojavljivati primjetni šum. Preko ISO6400 i digitalni šum u boji (Chroma Noise) postaje jasno primjetan, pa je potreban pojačani oprez prilikom obrade fotografija. Po našem sudu, tek od ISO12.800 fotografije postaju teško upotrebljive.

Opći dojam

Fuji X-T20 nije značajno oslabljen manji brat top modela X-T2, koji u manjem i jeftinijem pakiranju donosi većinu njegovih ključnih funkcija. Ukoliko ne trebate otpornost na vremenske uvjete i istovremeno snimanje na dvije SD kartice (backup), jedini vidljivi nedostatak je manje elektronsko tražilo. Tražite li vrhunsku kvalitetu slike, a X-T2 vam je prevelik i preskup, Fuji X-T20 je vjerojatno pravo rješenje.

Fujifilm X-T20

+

  • Bogate, oštre i detaljne fotografije
  • Izvrsne kontrole, izdvojene tipke
  • Lako upravljanje
  • Napredno, brzo automatsko izoštravanje
  • Izvrsna simulacija Fujijevih filmova
  • Vrlo dobar 4K video

  • Maleno EVF povećanje
  • Ograničena upotrebljivost touchscreena

24 MP

4K / 30fps

3″

zakretni

383 g

41 mm

7.344 kune

Bratulić

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.