Najveći kontejnerski brodovi na svijetu u stanju su prevesti gotovo 20.000 kontejnera, premda imaju posadu od ukupno tridesetak ljudi. No jasno je da će ih jednom zamijeniti brodovi kojima ne upravlja nitko. Samovozeći brodovi još su uvijek stvar budućnosti – jer, lakše je proizvesti prometala koja se sama kreću kopnom ili čak zrakom – ali sada već imamo datum polaska prvog samovozećeg kontejnerskog broda.

OK, točan datum još nije definiran, ali znamo da će zaploviti nagodinu. Zove se Yara Birkeland i produkt je suradnje dvaju norveških tvrtki: Yara (čiji se osnivač zvao Birkeland) i 200 godina stare tvrtke Kongsberg. Isprva će taj 100% električni brod opsluživati mala ljudska posada, ali ona će morati potražiti drugi posao do 2020. godine, do kada se očekuje da će norveška vlada donijeti zakonski okvir za autonomna plovila.

yara birkeland

Kako piše Wall Street Journal, brod će koštati 25 milijuna dolara – otprilike trostruko više nego konvencionalni brod sličnih mogućnosti – ali obzirom na uštedu na ljudskoj posadi i troškovima goriva, njegovo održavanje će koštati 90% manje. Sami izračunajte za koliko godina će se isplatiti… Da ne spominjemo okoliš!

Brod će moći ukrcati „samo“ 100 do 150 kontejnera, a plovit će na ruti od Brevika do Larvika (37 nautičkih milja), brzinom od 6 do 10 čvorova. Više detalja objavljeno je ovdje.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.