Trideset i dvije su godine prošle otkako je Microsoft izdao Paint, rudimentarno jednostavan program za crtanje u Windowsima.

U ono doba računalima je carevao DOS, sustav u kojem ste morali ukucati naredbu da bi bilo što napravili, a Microsoftovi Windowsi – tada doživljavani kao blijeda kopija Appleovog MacOS-a – nudili su dodatne programe da bi pokazali što se sve može u novom sustavu. Jedan od njih bio je i MS Paint: aplikacija za crtanje koja ni tada nije nudila bogznašto osim najosnovnijih mogućnosti. S godinama, Paint se sve manje koristio jer su se pojavili moćniji, pa i jednostavniji a također besplatni programi.

Stoga ne čudi da je Microsoft odlučio kako je vrijeme za odlazak Painta u časnu mirovinu. Objavio je to jučer – da bi samo jedan dan kasnije, nakon što su internet preplavili članci i reakcije korisnika puni razočaranja (BBC je tako objavio članak o umjetniku koji crta isključivo u Paintu), objavio kako Paint ostaje.

Istini za volju, Paint nije ni trebao potpuno nestati – njegove bi se mogućnosti uklopile u Paint 3D, u sklopu slijedeće velike nadogradnje Windowsa 10, jesenskog Creators Updatea, a Paint bi ostao dostupan preko Microsoft Storea – ali Microsoft je sad brzo iskoristio provalu nostalgije da bi objavio kako Paint ostaje. A to „ostaje“ samo znači da ćete ga moći preuzeti u Microsoft Storeu, nakon što se ukloni u sklopu obavezne  nadogradnje na Creators Update najesen…

Microsoft Paint

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.