Nakon 18 mjeseci razvoja, tijekom koje je probno pušten na tržište u Rusiji, zatim u Ukrajini i Bjelorusiji, pa Kini i konačno u skandinavskim zemljama, Kaspersky Free je od danas službeno dostupan korisnicima širom svijeta. Vijest je najprije objavio na svom blogu osnivač kompanije Jevgenij Kasperski (Eugene Kaspersky, u „amerikaniziranoj“ verziji), još jučer, a službeno priopćenje uslijedilo je danas.

Kaspersky Free se temelji na istom engineu koji pogoni i plaćenu verziju. Nudi sve osnovne funkcije: zaštitu od zloćudnog softvera svih vrsta, ažuriranje i čišćenje. Dakako, napredne mogućnosti ostaju rezervirane za punu verziju.

O razlozima zašto je jedan od vodećih proizvođača antivirusnih i sigurnosnih rješenja ponudio besplatnu verziju opširno piše Reuters.

Prvi, najbenigniji razlog (i jedini kojeg spominje i Kaspersky) jest želja da poboljša machine learning, odnosno da bolje upozna svog neprijatelja susrećući se sa zloćudnim softverom na velikom broju računala.

Jevgenij Kasperski

Drugi se razlog, međutim, čini važnijim, a njega spominje i The Moscow Times: želja Kasperskog da sa sebe opere sumnju kako djeluje u sprezi s ruskom tajnom službom FSB. Prošlog mjeseca su zbog takvih sumnji stanove američkih dužnosnika Kaspersky Labsa pretresli agenti FBI-ja, a kako piše Reuters, sprema se zakon koji će zabraniti američkim državnim tijelima da koriste softver Kasperskog.

Treći razlog je da je, ponajviše zbog gore navedenih sumnji, prihod Kasperskog pao sa 164 milijuna dolara u 2014. na 156 milijun lani.

Kaspersky Free je dostupan ovdje, zasad samo za korisnike Windowsa.

kaspersky free antivirus

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.