Specijalni izvještaj (Minority Report) samo je jedan od mnoštva znanstvenofantastičnih filmova iz podžanra antiutopije u kojima vlasti koriste kamere postavljene na javna mjesta kako bi pratile građane i uočila sumnjivce.

Točno takav scenarij upravo se odvija u Gruziji, gdje je vlast postavila 400 kamera na javna mjesta u većim gradovima, a pohvalila se da ih kani postaviti još „desetke tisuća kamera širom nacije u budućnosti“.

NEC
NEC-ov kontrolni centar

Sve smo to doznali zahvaljujući priopćenju NEC-a, koji se pohvalio kako je još u lipnju postavio kamere i uspostavio nadzorni centar. U njemu se koristi NeoFace Watch, NEC-ov softver koji u realnom vremenu prepoznaje lica, čak i ona udaljena od kamere, djelomice pokrivena i okrenuta – baš kao u antiutopijskim filmovima. NEC se pohvalio da je taj sustav prepoznat kao najučinkovitiji u testovima američkog nacionalnog instituta NIST.

Kamere na javnim mjestima povezane sa sustavom za prepoznavanje lica već su postavljene u dvije australske savezne države, ali tamošnje su se vlasti obvezale da ih neće koristiti za svakodnevno nadgledanje običnih građana. Zasad.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.