I Samsung i Intel objavili su ovog tjedna financijske rezultate za posljednje tromjesečje, i za oboje su oni odlični. Posebice za Intel čiji je prihod osjetno veći od očekivanog.

I dok ukupne brojke nisu za usporedbu – jer Samsung je daleko veća tvrtka – jedna jest. Od 54 milijarde dolara Samsungovih prihoda, 15 milijardi uprihodio je Samsung Semiconductors – a to je više od 14,8 milijardi dolara ukupnih Intelovih prihoda.

Time je Intel izgubio mjesto najvećeg proizvođača čipova na svijetu – mjesto koje neprekidno drži još od 1992. godine.

Glavna razlika između Intelove i Samsungove ponude čipova je u raznolikosti: Intel ih nudi ponajviše za računala – od osobnih do datacentara – a Samsungova je ponuda znatno šira: njegovi se čipovi koriste u najširem spektru potrošačke elektronike, ponajviše za memoriju a ne kao procesori.

Većina analitičara ističe kako je Samsungova prevaga ponajviše rezultat privremenih okolnosti na tržištu: potražnja za čipovima koje proizvodi Samsung nadmašuje ponudu, pa su cijene memorijskih čipova visoke. Sam Samsung najavljuje nove investicije u proizvodnju čipova – u dvije tvornice u Koreji uložit će čak 18 milijardi dolara, piše Fortune – a veća proizvodnja smanjit će profit…

Intel, koji se nedavno riješio manje profitnih odjela (čipovi za nosive uređaje, antivirusni softver) i uložio u nove akvizicije, također se koncentrira na rast, a mnogo očekuje od nove generacije procesora Cannon Lake, čija 10-nanometarska tehnologija proizvodnje omogućuje udomljavanje dvostruko više tranzistora od Samsungove.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.