Uređivač zvuka (i videa) je alatka koju ćemo svi mi poželjeti, nakon bljeska kreativnosti: kada čujemo dio pjesme za koju poželimo da nam postane melodija na mobitelu, ili snimimo nečiju „provalu“ koju poželimo podijeliti na društvenim mrežama.

No, prije nego što ćemo to napraviti, trebamo izrezati nepotrebne dijelove snimke. Timbre nam omogućuje upravo to: bilo da želimo „izvaditi“ glazbeni dio koji nas zanima iz pjesme, ili iz videa, ili izrezati sav višak iz audio/video snimke.

Timbre je na raspolaganju za mobitele s Androidom (verzije 4.1 ili novije). Besplatan je i ne prikazuje oglase (premda smo ga par puta „ulovili“ kako prikazuje reklame za ostale aplikacije istog autora).

Timbre

Uređivač zvuka/videa

Dakle, što može Timbre? Šest stvari (sve ih možete vidjeti na donjoj ilustraciji glavnog sučelja). Join omogućava spajanje više zvučnih zapisa u jednu datoteku; Cut iz zvučne datoteke vadi samo onaj dio koji vas zanima; Convert pretvara zapise iz jednog formata u drugi (podržani su praktički svi popularni: MP3, .WAV, FLAC, .M4A, AAC i WMA – prije ili kasnije, ovo će vam zatrebati – ako ništa drugo, da prebacite neku zvučnu datoteku na uređaj, uslugu ili kod poznanika koji ne prepoznaje format).

To su tri najpotrebnije funkcije, a druge tri su Omit (radi suprotno od Cut: izbacuje dio koji vam ne treba), Split (suprotno od Join: razdvaja jednu zvučnu datoteku na dvije ili više njih) te Bitrate Changer koji smanjuje kompresiju kako bi uštedjeli prostor kojeg zvučna datoteka zauzima u memoriji.

Timbre

Kako možete vidjeti na gornjoj slici, za video su na raspolaganju potpuno istih prvih pet mogućnosti (nema Bitrate Changera) ali tu su još četiri: Speed omogućuje da ubrzate ili usporite video sekvencu (što zna ispasti zabavno); Video to audio omogućuje da snimite samo zvuk iz video datoteke; Remove Audio – obratno, da iz videa posve izbacite zvuk, te Extract frame da izvučete fotografije iz videa.

I opet, podržani su praktički svi popularni formati: MP4, AVI, FLV, MOV, WEBM, MKV, MPEG.

Timbre je vrlo jednostavan za uporabu; upravo smo nabrojali sve njegove mogućnosti i nema nikakve začkoljice, sve je jasno na prvi pogled. To mu je i najveća vrlina.

Timbre

Najveća mu je mana pak to što ne podržava rezanje točno ondje gdje želite: može „zumirati“ do intervala od jedne sekunde. U praksi, to znači da će vam često na kraju izrezanog dijela ostati djelić kojeg niste htjeli… Isto tako, teško ćete iz videa izvući točno onaj kadar kojeg želite kao fotografiju. Najbolje je da se unaprijed s tim pomirite i „zažmirite“, jer profesionalni alati koji to mogu – em puno koštaju, em nisu jednostavni za uporabu, em na mobilnim uređajima nemaju one alate na koje ste navikli na računalima…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.