Vremena se mijenjaju, pa tako i postupci komunističkih vlasti. U posljednjoj komunističkoj diktaturi na svijetu, Sjevernoj Koreji, hakeri zaposleni u državnoj službi više se ne trude toliko zapapriti trulim kapitalistima koliko – ukrasti im novce.

Reuters tako prenosi izvješće južnokorejskog državnog Instituta za financijsku sigurnost u kojem se opisuju najnovije aktivnosti sjevernokorejske režimske hakerske skupine Lazarus, za koju se drži da stoji iza napada na holivudski Sonyjev studio (kada je ukradeno 100 terabajta podataka – ne tek jedan i po, kao u nedavnom napadu na HBO) ali i lanjske cyber-pljačke 81 milijuna dolara iz središnje banke u Bangladešu.

Izvješće se pak koncentrira na Andariel, kako glasi kodno ime grupe unutar Lazarusa, koja se koncentrira na južnokorejske biznise i vladine agencije, a cilj joj je izvući novac – kojeg komunističkim vlastima nedostaje, osobito nakon pooštrenja međunarodnih sankcija kojima je cilj zaustaviti tijek novca kojim se financira naoružavanje ove siromašne zemlje. Jer, hidrogenske i nuklearne bombe su skupa stvar…

Navodi se kako Andariel pokušava doći do novca krađom bankovnih podataka, upadima u bankomate i hakiranjem online kockarnica. Svi su ciljevi u Južnoj Koreji, tako da su popularne europske kockarnice kao što je Royal Vegas Casino – posve sigurne. (Za svaki slučaj, potrebno je držati se osnovnih sigurnosnih procedura: redovito ažurirati softver, kako bi se zakrpale sigurnosne „rupe“ kroz koje ulazi zloćudni softver, te što manje posjećivati raznorazna sumnjiva web odredišta.)

Institut za financijsku sigurnost u Seulu osnovan je 2015., nakon učestalih računalnih napada na južnokorejske banke i financijske institucije, koje su odreda dolazile iz Sjeverne Koreje.

Na Sjevernu Koreju se sumnja da stoji i iza WannaCry napada, o kojim smo pisali kao o promašajima. Premda je zarazio, procjenjuje se, više od tristo tisuća računala u 150 država svijeta, taj ransomware je zaradio vrlo malo novca, ponajviše zbog traljave izvedbe njegovih „autora“. Napad je efektivno onemogućen kad je britanski školarac pronašao „prekidač“ kojim se zaustavljaju štetne aktivnosti tog zloćudnog softvera, pa su hakeri zaradili šokantno malo novca.

Kako piše BBC, ruska sigurnosna tvrtka Kaspersky smatra da iza napada na banke u Poljskoj također stoje hakeri iz Sjeverne Koreje, koji uz sve te aktivnosti u raznim oblicima digitalne pljačke novca uvelike rade i na miniranju Bitcoina i ostalih digitalnih valuta.

Prema izvješću Instituta za financijsku sigurnost, iza tih napada na financijske institucije stoji druga grupa unutar Lazarusa. Nazvana je Bluenoroff a njen je zadatak da napada financijske institucije u raznim stranama svijeta – njeni su navodni ciljevi središnja banka u Bangladešu i banke u Poljskoj – dok je novija grupa Andariel, po svemu sudeći, koncentrirana na manje žrtve i to isključivo u Južnoj Koreji.

Bluenoroff je prvi otkrio Kaspersky Lab, koji mu je i dao ime, dok su ostala dva imena – Lazarus i Andariel – likovi iz igre Diablo (a vi ste mislili da su iz Biblije?).

U izvješću južnokorejske agencije navodi se niz detalja o sjevernokorejskim hakerima u državnoj službi. Navodno ih ima oko 1700, a još triput više je „pomoćnog osoblja“, trenera i supervizora, te onih koji održavaju kontakt između djelatnika i šefova u tajnim službama. Hakeri navodno uopće ne žive u Južnoj Koreji, nego su zaposleni na legitimnim poslovima u informatici, ponajviše u Kini i zemljama jugoistočne Azije, ali ih ima i u Europi, piše New York Times.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.