Postoji bezbroj načina na koje možete poslati bilo koju datoteku bilo kome. Postoje i specijalizirani softveri koji samo to i služe, primjerice Pushbullet, AirDrop i AirDroid. Oni će sami naći najbolji način da prebace datoteku između mobitela ili računala – bio to Bluetooth, WiFi Direct ili nešto treće. A ako vam primatelj nije u blizini, možete iskoristiti uslugu kao što je WeTransfer ili naš domaći Iskon Jumbo.

Treba li onda svijetu još jedna takva usluga? Treba – ako je jednostavnija za uporabu. A Send jest.

Riječ je o testnoj usluzi dostupnoj na web adresi send.firefox.com. Autori su joj tvorci web preglednika Firefox. Radi tako da joj sami „pokažete“ datoteku koju želite poslati sa svog računala (ili mobilnog uređaja). Ona može biti velika do 1 GB (za usporedbu, Gmailom možete poslati najviše 20 MB).

Dok se datoteka šalje na server, automatski se enkriptira (šifrira), i to na takav način da ni vlasnici servera ne mogu do nje. Kad taj proces završi, dobit ćete link kojeg možete poslati primatelju – „pješke“, tako da sami pošaljete poruku (e-mail, SMS ili nešto treće) i u nju ubacite link.

Moglo je i jednostavnije – mogao je Send sam poslati link primatelju – ali ovako je sigurnije. Primatelj – i njegov e-mail server – će znati da je poruka sigurna, jer je došla od vas, a ne od neke, njima nepoznate usluge Send.

Na koncu, poslana datoteka će se automatski izbrisati čim ju primatelj pokupi, ili u roku od 24 sata ako ju nitko ne pokupi.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.