Tencent je nama Zapadnjacima uglavnom nepoznat brend, ali riječ je o kineskoj internetskoj tvrtci koja se po bilo kojem kriteriju može mjeriti s parnjacima na Zapadu kao što je Amazon. Primjerice, njihova dva chat servisa QQ i WeChat imaju svaki po 800 milijuna redovitih korisnika mjesečno – više nego što ljudi živi u čitavoj Europi.

No, taj isti QQ sada je siromašniji za dva chatbota (primjerka „robotske“ umjetne inteligencije, programirane da razgovara s ljudima). Nakon što se Microsoftov chatbot „proslavio“ veličajući Hitlera i zagovarajući ekstremnu desnicu za vrijeme američkih izbora, da bi zatim Microsoft još brže ugasio svoj vlastiti chatbot koji je kritizirao Windowse 10, sada je skandal izazvao i njihov chatbot XiaoBing, kojeg je angažirao Tencent. „Moj kineski san je da se preselim u Ameriku“, ispalio je Microsoftov robot i – nije ostao živ.

Istu sudbinu doživio je i BabyQ, chatbot kojeg je izradila pekinška tvrtka Turing Robot. On je na pitanje „Voliš li komunističku partiju?“ odgovorio jednostavnim „Ne“, piše Financial Times.

Kako piše BBC, BabyQ je na komentar jednog korisnika „Živjela komunistička partija!“ odgovorio: „Zar zbilja misliš da takav korumpirani i beskorisni politički sustav može još dugo opstati?“

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.