Najveći ransomware napad u povijesti WannaCry (o kojem smo pisali u više navrata) zarazio je više stotina tisuća računala u 150-ak zemalja svijeta, ali zaradio je samo 141.877 dolara u Bitcoinima.

Bitcoine je lako zamijeniti u takozvanom mikseru za jednakovrijedne Bitcoine kojima je nemoguće ući u trag – takav postupak se u svijetu „pravih“, papirnatih novčanica zove „pranje novca“ – tako da se trag novcu odmah nakon toga zagubio, ali sam postupak poizdanja Bitcoin novca je uvijek transparentan i vidljiv svima zainteresiranima, tako da je Quartz pratio i izvještavao kako su autori WannaCry napada pokupili svoj „zarađeni“ novac.

A da su autori tog golemog napada (za koje većina promatrača smatra da ih plaća sjevernokorejska vlada) zaradili relativno skromnu svotu, najzaslužniji je Marcus Hutchins, 23-godišnji Britanac koji je pronašao kill switch kojim je zaustavio širenje WannaCry napada – i zaradio slavu. Međutim, prošlog je mjeseca uhićen u Las Vegasu pod optužbom da je „sudjelovao u stvaranju, širenju i održavanju“ jednako zloćudnog softvera Kronos koji je napadao banke. Sada, kada je to objavljeno, njegovi obožavatelji širom svijeta prikupljaju novac za jamčevinu (300.000 dolara – dvostruko više od plijena autora WannaCry napada.)

Zanimljivo je da su američki mediji to prenijeli kao zanimljivost, neutralno, dok su britanski mediji puni zgražavanja zato što su preko bare uhitili njihovog heroja; neki od njih citiraju njegove anonimne prijatelje koji se kunu kako on to nikad ne bi učinio…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.