Sharp nije poznat po mobitelima – na našem tržištu ih službeno ni nema, a značajniji udio drži jedino na domaćem, japanskom tržištu – ali riječ je o jednom od najvećih svjetska proizvođača ekrana uopće, pa i onih za mobitele. Sharp je svojim mobitelima preklani pokrenuo val modela kojima ekran zauzima više od tri četvrtine prednje površine.

Trend su slijedili i drugi: Xiaomi Mi Mix, Essential PH1 i Samsung Galaxy S8 imaju ekrane koji zauzimaju preko 80 posto površine. No sada je Sharp odlučio pokazati tko je gazda: jučer je u Pekingu predstavljen Sharp Aquos S2, mobitel koji s tri strane praktički nema okvira; nešto plastike nalazi se tek ispod ekrana, a i to više zato da udomi skener otiska prsta i razne senzore.

Sharp nije iznio sve podatke o mobitelu pa ne znamo koliko točno iznosi omjer prednje strane i samog zaslona. Android Authority tvrdi da iznosi 87,5%, što je za par postotaka više od Samsunga i ostalih (i zapravo manje od Xiaomijevog rekordera, no to je više phablet nego normalan mobitel). Bilo kako bilo, na slikama se vidi kako ekran kod Sharpa zauzima lavovski dio. Na novoj uvodnoj pored njega je iPhone 7 – s manjim ekranom u većem tijelu.

Sharp Aquos S2

Zanimljivo je da je Sharp iskoristio isto rješenje kao Essential prije njega: kako bi eliminirao površinu iznad ekrana a ipak zadržao prednju kameru na uobičajenom mjestu – vrhu mobitela – izrezao je ekran na tom mjestu. U praksi to ne smeta, jer Android ionako gotovo nikad ne prikazuje ništa na tom mjestu: tu se nalazi traka za obavijesti, s ikonama zdesna i slijeva, a sredina je prazna.

Iz nekog razloga, ekran je odrezan i lagano zaobljen u gornjem lijevom i desnom kutu.

Osim golemog ekrana (5,5″, formata 17:9 i razlučivosti 2040*1080) i relativno ambicioznih karakteristika kamera (straga su dvije), značajke Sharpovog mobitela smještaju ga u višu srednju klasu. Na kineskom tržištu stoji 2499 odnosno 3499 juana (otprilike isto toliko kuna) a GSM Arena navodi kako će se od slijedećeg tjedna znati gdje će se još u svijetu moći kupiti osim u Kini.

Sharp Aquos S2

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.