Primijetili ste neke novosti u Google Play trgovini? Stalno ima nešto novog ondje, a najnovija runda novosti vezana je uz sigurnost. Kad provjeravate ima li novih verzija vaših aplikacija, na vrju ekrana, iznad liste, Google će vam ispisati Problemi nisu pronađeni, uz ikonu nalik na one u antivirusnim aplikacijama.

Zanima li vas više o tome, na izborniku Google Play Trgovine naći ćete novu stavku: Play Protect. Ondje možete uključiti dvije opcije: Traženje sigurnosnih prijetnji na uređaju (ta je stavka sama po sebi uključena, a omogućuje Androidu da, dok ništa ne radite, u pozadini „prorošta“ vaše aplikacije) i Bolje otkrivanje štetnih aplikacija – ta posljednja stavka ovlašćuje Google da pokupi uzorak podataka s vašeg mobitela da bi provjerio što točno rade aplikacije.

Paranoja? Želja za kontrolom? Ne, ovaj put Google stvarno radi u vašu korist (i svoju, dakako: i njemu je u interesu da Android ostane stabilan, siguran sustav). Kako na Androidu doista nije lagano „prošvercati“ klasične zloćudne programe poput virusa i „trojanaca“, autori takvog softvera stalno smišljaju nove strategije i sakrivaju spyware i slične gadosti u dodatne opcije aplikacija; ovo je način da ih Google pronađe i onemogući.

A u sklopu tih napora da poboljša sigurnost Android uređaja, Google je izdao još jednu novu aplikaciju: Find My Device, odnosno Pronađi moj uređaj, kako se ona zove ako koristite Android na hrvatskom jeziku.

Find My Device

Lociranje Android uređaja

Riječ je zapravo o redizajnu stare aplikacije, koja se ranije zvala Android Device Manager, i o kojoj smo već pisali lani.

Glavna svrha ove aplikacije je da nađete svoj izgubljeni/zagubljeni/otuđeni mobitel (ili tablet, ručni sat ili bilo što što radi na Androidu). Na karti ćete moći locirati gdje se točno nalazi bilo koji od vaših uređaja. Kada ga pronađete, na njemu pustiti zvuk (zapištati) i ispisati upozorenje (ako vjerujete u dobrohotnost nalaznika), odnosno daljinski ga zaključati i/ili resetirati, uz brisanje svih podataka.

Find My Device

Još uvijek vrijedi ono što smo napisali za staru verziju: ovo sve skupa vam neće pomoći ako je netko namjerno ukrao vaš mobitel i već ga prebrisao. No ima i dobra vijest: jednom kada na svoj uređaj instalirate ovu aplikaciju, možete ga naći bilo gdje s weba: dovoljno je da u web preglednik ukucate adresu myaccount.google.com i odaberete Pronađite telefon (Find my phone).

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.