U vječito promjenjivom svijetu društvenih mreža, već se više put dogodilo da u prvi plan iskoči neka nova, za koju nitko ne bi očekivao da će postići toliku popularnost. (Uostalom, nitko nije očekivao ni da će Facebook, Twitter ili Snapchat postići toliku popularnost – nadmašili su sva očekivanja, gotovo sigurno i vlastitih tvoraca.)

Međutim, ovo što se upravo sada događa s društvenom mrežom po imenu Sarahah – to ne da nitko nije očekivao, nego bi se većina bila spremna kladiti da je nemoguće.

Sarahah dolazi iz Saudijske Arabije, gdje ju je kreirao Zain al-Abidin Tawfiq, programer koji je želio stvoriti kanal preko kojeg će zaposlenici moći anonimno reći što misle o svojim kolegama – i svojim šefovima.

Sarahah

Anonimno mišljenje o drugima

Aplikacija je pokrenuta u veljači, i vrlo brzo je postala golemi hit u arapskom svijetu, piše BBC. U lipnju je stoga pokrenuta i verzija na engleskom jeziku, za sve smartfone (iOS i Android). Za manje od dva mjeseca, Sarahah je postala najpopularnija aplikacija i na Zapadu! Apptopia tako vodi Sarahah kao najpopularniju aplikaciju u App Storeu – američkom, ali i hrvatskom tržištu. Zanimljivo, na Googleovom Play Storeu nije baš tako popularna…

Reakcije su, međutim, posve oprečne. Aplikaciju ili hvale, ili mrze – nema sredine. Ocjena u Googloevoj trgovini joj je vrlo blizu čiste trojke, jer najčešće dobiva ili petice ili jedinice. Ljudi su u pravilu ili oduševljeni iskrenim komentarima na svoju osobnost, ili zgroženi jer su postale žrtve cyber-bullyinga (nekoliko takvih priča donosi Business Insider).

Problem je djelomice i u kulturološkim razlikama: u stratificiranim društvima kao što je arapsko rjeđe ćete doživjeti da netko pod krinkom anonimnosti ispljuje vašu osobnost… Pojam (cyber) bullyinga razumjet će malo tko u arapskom svijetu, no ondje država redovito pokušava propisati tko što smije pisati po internetu.

Sarahah

Aplikaciju smo isprobali i sami, i nakon toga nam je još manje jasno zašto je postala hit. Pozitivno je jedino to što je minimalistička – nema nepotrebnog kompliciranja – ali opći dojam je: traljav amaterski uradak. Čak mi nije ni dopustila da za korisničko ime odaberem svoje vlastito ime i prezime (prezime Šarić – u obliku bez dijakritičkih znakova: saric – nije bilo prihvatljivo). Nakon nešto muke, instalacija je prošla. I – ništa. Da bi vam se netko javio i napisao što stvarno misli o vama, morali bi ga upozoriti na sebe, a ako nekoga upozorite – možete pogoditi tko vam je pisao?!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.