Danas moramo pamtiti desetke, ako ne i stotine zaporki. Za mobitel, za aplikacije, web odredišta (ne i digitalno.hr), za sve i sva. Nema šanse da ih sve popamtimo, posebice ne zato što nas svi savjetuju da zaporke budu – nepamtljive. Savjetuju nas, a mnogi i zahtijevaju da nam zaporke budu dugačke, pune raznoraznih znakova, malih i velikih slova. Nešto kao ovo: Zap0rka1$.

Čovjek koji je osmislio taj sustav zove se Bill Burr, i kreirao ih je kao službena pravila američke vlade 2003. godine. A sada, u intervjuu Wall Street Journalu, priznaje da je pogriješio. „To naprosto izluđuje ljude, i onda ne odaberu dobru zaporku, što god im savjetovali“, kaže Burr.

Premda je sada u mirovini, Burr je pomogao pisanju novih vladinih pravila za kreiranje zaporki. A sada, nešto sasvim drugačije – rekli bi Monty Pythoni.

Više nije preporučljivo da u zaporku ubacite kojekakve simbole koje nećete upamtiti. Ne morate ni miješati velika i mala slova, niti ubacivati brojke. Bitno je da zaporka bude dugačka, ali isto tako je važno i da bude pamtljiva. Najbolje je da uzmete četiri riječi koje nemaju direktne veze jedna s drugom i da ih „umiješate“ u frazu koja nema nikakvog smisla. Primjerice, četiri početne riječi prošlih rečenica: višenebitnonajbolje. Ili još bolje: majmunškaresitnohitno. Prvo što vam padne na pamet; bitno je da te četiri riječi ne tvore smislenu cjelinu. Najbolje je da smislite neku zabavnu kombinaciju – lakše ćete je pamtiti. Jesmoliserazumjeli? Eto, ovo nije bila dobra zaporka…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.