Virtualna privatna mreža (VPN – virtualna private network) je način da uspostavite računalnu mrežu između dvaju računala kao da se ona nalaze u istoj sobi, spojena istim kabelom, a ustvari mogu biti na dva različita kontinenta. Zamisao je stara koliko i računalne mreže; isprva su si tu skupu i kompliciranu tehnologiju mogle priuštiti samo multinacionalne korporacije, ali kako je VPN postajao jeftiniji i jednostavniji za uporabu, tako je prešao u domenu običnih ljudi.

Danas češće koristimo VPN na mobitelima nego na računalima, i u posve druge svrhe: da zametemo tragove, da se ne zna tko smo i odakle dolazimo. Zašto? Iz dva razloga. Prvi je da se zaštitimo od „snifanja“ podataka, koje je na javnim hot spotovima češće nego što bi pomislili – relativno često na njima vam mogu pokrasti vaše osobne podatke da bi ih prodali spammerima, ali moguće je i da vam „uvale“ zloćudni softver. Drugi razlog je korištenje raznih usluga koje službeno nisu dostupne u Hrvatskoj: to su primjerice Pandora, Spotify, Hulu… VPN-om se predstavljate kao da ste iz neke druge zemlje, recimo SAD-a (ili UK-a, ako želite koristiti BBC iPlayer).

Kaspersky Secure Connection

VPN

Najnoviji igrač u polju VPN softvera je Kaspersky, ruska kompanija koju najbolje poznajemo po antivirusnom softveru, a koja se nakon neprilika s američkim vlastima želi dodvoriti široj publici. Njihova nova usluga Kaspersky Secure Connection: VPN service dostupna je od prošlog vikenda za Android smartfone te za Windows i Mac OS računala. Usluga je besplatna za 300 MB podataka dnevno (iz nekog razloga, na službenim stranicama se navodi 200 MB) a ako vam je potrebno više – to ćete platiti 5 dolara mjesečno odnosno 30 dolara godišnje.

Kaspersky se koncentrira na sigurnosnu stranu: osiguranje protiv nesigurnih i zloćudnih hot spotova. Za ovu drugu namjenu – online servise inače nedostupne u Hrvatskoj – nije iskoristiv u besplatnoj verziji, jer će automatski smjestiti virtualni server u vama najbližu lokaciju – za nas u Hrvatskoj, to je Nizozemska – što znači da nećete moći prevariti online usluge kao što je Pandora da ste u Americi. Tek kada platite, možete birati server.

kaspersky vpn

Ako vas to ne smeta, Kasperskyjeva aplikacija je dosta zgodna: sučelje je jednostavno i pregledno a cijeli postupak podešavanja je brzo gotov jer vas aplikacija vodi korak po korak kroz njega. Nakon toga, aplikacija će se sama javiti svaki puta kada se spojite na Wi-Fi i ponuditi svoje usluge; naravno, možete definirati iznimke kao što je kućna mreža ili ona na poslu, da vas više ne pita za njih.

Brzina rada je više nego dovoljna, tako da Kaspersky zaslužuje našu preporuku.

Zanimljivo je da je Kaspersky izdao svoj besplatan VPN upravo sada, gotovo istodobno kada je norveška Opera (sada u kineskom vlasništvu) objavila da odustaje od Opera Maxa, jednog od najpopularnijeg VPN softvera, koji je također bio besplatan za manju količinu podataka. Opera Max je bio vrlo popularan zbog besplatnog sažimanja podataka.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.