Čovjek bi očekivao da će, ako nitko drugi, upravo Google najbolje znati koliko je vrijedna mogućnost suradnje online – kada na jednom dokumentu surađuje više ljudi (od kojih neki mogu biti i na različitim kontinentima, a definitivno nisu u istoj sobi). Za mnoge uredske radnike, pogotovo za one zaposlene u multinacionalnim korporacijama, to je svakodnevica. I za to su dosad morali koristiti Microsoft Office, jer Googleov paket – Docs, Sheet i Slides; pandani Wordu, Excelu i PowerPointu – ne nudi napredne mogućnosti kolaboracije, premda je zamišljen da radi isključivo online.

Sve se to promijenilo od ovog tjedna: Google je predstavio cijeli paket novih mogućnosti za online kolaboraciju, od kojih su neki žudno očekivana kopija Microsoftovih, ali drugi su originalni i jedinstveni. Konkretno, sada možete davati imena različitim verzijama dokumenta, pregledati „čiste“ verzija dokumenta (bez komentara i sugestija suradnika), prihvatiti ili odbaciti sve njihove redakture odjednom, unositi korekture i s mobitela (dosada s Androida, iPhonea ili iPada to niste mogli!) te koristiti dodatke trećih strana za uređivanje dokumenta.

Kada smo već kod dodataka, novost je i da Google sada nudi obrasce (templates) s ugrađenim dodacima, te da sami možete napraviti obrazac koristeći dodatke koje ste odabrali.

Za one koji koriste plaćenu verziju Googleovih uredskih aplikacija, G Suite, novost je i da će moći koristiti Googleovu pretragu direktno iz Docs i Slides dokumenata. Nećete vjerovati, ali Microsoft Office, čija je tražilica daleko manja i nevažnija, već odavno nudi takvu mogućnost…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.