Koliko puta vam se već dogodilo da proklinjete kvalitetu veze s internetom – žurite se i važno vam je da se neki podaci prebace, ali sve se vuče kao puž… A možda je samo trebalo maknuti se četiri koraka ulijevo?

OpenSignal

Mjerač kvalitete signala

OpenSignal je najpopularnija mobilna aplikacija koja odgovara na ovaj tip pitanja. Dovoljno je instalirati ju (na bilo koji smartfon, Android ili iOS) i ona će vam pokazati koliko je jak signal i gdje se trebate maknuti ako želite još bolji signal.

Aplikacija radi i s mobilnom vezom i s Wi-Fi-jem; naravno, možete se ograničiti na samo jedno od njih, ako vam u datom trenutku tako paše.

Kako ćete vrlo brzo naučiti, ovakav način okretanja prema boljem signalu – koji podsjeća na starinski kompas, poput onog kojeg Jacka Sparrowa i pirate s Kariba vodi prema onom što najviše žele – itekako ima smisla, jer uopće nije lako predvidjeti hoće li signal (mobilni ili Wi-Fi) biti puno bolji ili puno gori ako se maknete tri metra ulijevo ili udesno – i jedan i drugi tip signala su jako podložni raznoraznim smetnjama i interferencijama.

Test brzine lako će i brzo izmjeriti koje su točke koje ćete zavoljeti a koje ćete izbjegavati.

OpenSignal

Međutim, OpenSignal nije djelotvoran samo zato da izmjerite što se nudi u vašoj neposrednoj okolici: njime možete unaprijed proučiti kakav će biti signal na mjestu na kojeg ste se spremate. Naravno da ne možete sa stopostotnom sigurnošću znati da će biti baš tako kako pokazuje OpenSignal ali informacija da o tome da na mjestu na kojeg se spremate – bio to apartman u kojem ćete provesti tjedan dana godišnjeg, ili hotel u kojem ćete boraviti dva dana u sklopu poslovnog kongresa – podatak postoji ili ne postoji ondje dobra internetska veza je itekako korisna, zar ne?

Dakako, Wi-Fi mreže – pa i one javne – su vrlo promjenjiva stvar; danas ih ima i super su a sutra ih više nema, ali OpenSignal detaljno prikazuje i karte pokrivenosti mobilne mreže; njihove tornjeve, snagu… Možete vrlo brzo i lako provjeriti koji operater nudi kakvu kvalitetu mreže te doslovce njihovu rang-listu: kakvu pokrivenost nudi koji operater na datom mjestu.

OpenSignal

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.