Amazon najavljuje kako će za par godina biti u stanju ponuditi dostavu paketa dronovima u velikim američkim gradovima, u roku od pola sata, ali na drugom kraju svijeta takav senarij već postaje stvarnost.

Reykjavík, glavni grad Islanda, nije veliki grad ali je kompliciran za promet: dvije polovice grada razdvojene su velikim zaljevom, pa putovanje s jednog kraja grada na drugi može potrajati i do pola sata za vrijeme prometnih gužvi. Aha – islandski Amazon – od 2011. rješava taj problem vlastitom flotom vozila, ali sada je pronašao suvremenije rješenje: dronove. U suradnji s izraelskom tvrtkom Flytrex, obećava dostavu koja u idealnom slučaju neće trajati dulje od četiri minute – koliko je potrebno da dron preleti iz skladišta do središta grada na drugoj obali.

U praksi, dostava će trajati nešto dulje: kad dron preleti zaljev, dočekat će ga dostavljači koji će ju prošetati ili provozati do krajnjeg odredišta – ali dostava bi svejedno trebala trajati osjetno kraće nego dosad, i još uvijek ispod pola sata.

U bliskoj budućnosti, dronovi će dostavljati robu do krajnjeg odredišta a primatelji će moći pratiti let preko mobitela i naručiti da im se pošiljka spusti pred noge.

Dakako, pošiljka ne može uključivati goleme stvari; nosivost drona je tri kilograma – više nego dovoljno za objed, odjeću i elektroničku robu – ono što Aha najviše i prodaje.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.