Svi smo se već našli u situaciji da buljimo u zapis na nekom od dalekoistočnih „hijeroglifa“ i pitamo se što to piše u njemu – bilo da se radi o jelovniku u kineskom restoranu ili uputi uz neki gadget uz kojeg je proizvođač „zaboravio“ priložiti prijevod na nama razumljivom jeziku.

Waygo

Prevoditelj teksta s dalekoistočnih jezika

Waygo je najelegantnije rješenje tog problema: jednostavno uperite kameru mobitela u tekst kojeg želite prevesti, pričekajte trenutak-dva i na ekranu mobitela ispisat će se prijevod – na engleskom.

Aplikacija je jednostavna da jednostavnija ne može biti; samo pripazite da držite mobitel mirno te uključite bljeskalicu ako nema dovoljno svijetla. Radi na svakom smartfonu, s Androidom ili iOS-om.

Waygo će besplatno prevesti 10 riječi dnevno, a ako jednog dana poželite više možete kupiti doživotnu pretplatu (na jedan jezik) za sedam dolara.

Na koncu, treba spomenuti da Waygo ima itekako jaku konkurenciju, aplikaciju koju možda već imate na svom smartfonu: Google Translate. Ta besplatna aplikacija prevodi između gomile jezika, među kojima je i hrvatski, i također podržava (gotovo pa simultano) prevođenje teksta snimljenog kamerom. Međutim, kako ima više opcije, malčice je kompliciranija za uporabu. K tome, sama po sebi ne podržava prevođenje bez internetske veze (za razliku od Waygoa, koji radi posve offline) no ako znate da će vam neki jezik zatrebati, možete ga preuzeti za offline uporabu.

Waygo

P. S. Znate li što uopće znači „waygo“? Ne znamo ni mi, pa smo konzultirali Urban Dictionary i on kaže da je termin potekao od dvaju konobara u španjolskom restoranu u New Jerseyju koji izgleda nisu znali reći gotovo ništa drugo na engleskom pa su na manje-više sva pitanja odgovarali s ‘Waygo!’

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.