Japanski Pepper, za koga njegov tvorac Softbank Robotics tvrdi da je prvi na svijetu koji je kadar „očitati“ ljudske emocije, već je jedan od najpoznatijih robota na svijetu. Njih deset tisuća rade kao recepcionari, prave društvo umirovljenicima u domovima, dočekuju goste u zračnim lukama… A sada je Pepper dobio novi posao: budističkog svećenika u pogrebnim obredima.

Japanska tvrtka Nissei Eco programirala ga je da na sprovodima pjevuši sutre uz pratnju bubnja, i to demonstrirala na pogrebnom sajmu Life Ending Industry EXPO 2017 u Tokyju.

Robotske usluge će koštati 50.000 jena (gotovo tri tisuće kuna) po obredu. „Pravi“, ljudski budistički svećenici istu ulogu naplaćuju barem četiri-pet puta više, piše Reuters, pa je jasno tko će i zašto radije koristiti usluge robota. Reuters ujedno citira budističkog svećenika kojem se ‘nelojalna konkurencija’ ne dopada jer „srce je osnova religije“.

U Japanu, čije je društvo jedno od najotvorenijih prema tehnološkim novotarijama, nije rijetkost da pred urnama stoje touchscreen paneli preko kojih ožalošćena rodbina može izraziti počast preminulima, podsjeća Japan Times.

Pepper

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.