Navikli smo da se u svijetu tehnologije stvari mijenjaju munjevitom brzinom ali jedan od najpopularnijih entiteta nije se bitnije vizualno promijenio od samog početka. YouTube je pokrenut prije dvanaest godina i najbitnije elemente svog sučelja nije mijenjao – do danas.

Kada je pokrenut 2005. godine, YouTube je podržavao jedan jedini video format, razlučivosti 320*240 i s odnosom stranica od 4:3. Stvari se nisu promijenile ni kada je godinu dana kasnije Google preuzeo YouTube (za 1,65 milijardu dolara – tada se to činilo skupo!). No danas je konačno objavljen veliki redizajn – temeljit, premda mnogima od nas neće djelovati revolucionaran, pošto se pojedini elementi sučelja polako uvode još od veljače.

YouTube

Što se sve promijenilo? Za početak, logotip. Riječ ‘Tube’ (američki sleng za ekran) je manje upadljiva, više nije na crvenoj pozadini a simbol (stilizirani Play) preseljen je na starinski, zaobljeni ekran. Google je promijenio i font i boju, no to će primijetiti tek grafičari i vizualni profesionalci…

Promijenila se i početna stranica na web verziji i u službenim mobilnim aplikacijama, u skladu s Googloeovom vizualnom ‘filozofijom’ materijalnog dizajna. Uvedeni su tabovi s navigacijom na dno aplikacije, te novi tabovi: Library i Accounts.

Detaljnu priču o novom redizajnu danas donosi i The Verge.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.