Proširena stvarnost (augmented reality – AR) je tehnologija koja prikazuje virtualne elemente povrh slike stvarnog svijeta (najčešće na ekranu mobitela ili tableta) – za razliku od virtualne stvarnosti (virtual reality – VR) koja zahtjeva kacigu ili sličnu napravu koja nam zaklanja pogled na pravu stvarnost.

AR smo svi isprobali – ako nikako drugačije, onda preko igre Pokémon Go. Jednog dana, s napretkom tehnologije, možda će VR postati tako pristupačna da će AR nestati kao poluproizvod koji nam je trebao na putu do prave virtualne stvarnosti, ali do data – AR nam je pristupačniji.

A sada bi trebao postati još pristupačniji. Google je jučer na blogu predstavio novu tehnologiju ARcore za koju najavljuje kako će se ubrzo moći koristiti na 100 milijuna uređaja; zasada radi samo na Googleovom vlastitom mobitelu Pixel te na Samsungovom Galaxyju S8.

ARcore naslijeđuje tri godine staru tehnologiju Tango koja nije uhvatila korijena (implementirana je u samo dva mobitela: Lenovo Phab2 Pro i Asus ZenFone AR – najvjerojatnije zato što je zahtijevala posebne, skupe čipove). ARcore će se moći izvesti i na jeftinijim mobitelima, a Google navodi kako su interes već pokazali Samsung, Huawei, LG, Asus „i drugi“.

Par primjera kako ARcore izgleda u praksi nalaze se ovdje.

Istodobno, i Apple je jučer predstavio svoja rješenja, o čemu opširno piše The Verge. Rad na njegovoj tehnologiji, nazvanoj ARKit, krenuo je u lipnju i naravno da je odmaknuo dalje od Googleove platforme.

K tome, Apple je u povoljnijoj poziciji jer sam proizvodi svoje mobitele, pa je mogao obećati da će novi AR sustav raditi i na starim mobitelima, počevši od iPhonea 6s, kada se nadogradi na iOS 11.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.