Najprije dobra vijest: vaš Instagram račun je najvjerojatnije siguran, i s njega se više ne mogu ukrasti podaci. Sigurnosni propust koji je omogućio grupi hakera, čiji je identitet još uvijek nepoznat (ali za njima traga policija) da pokupi privatne podatke kao što su e-mail adrese i brojevi telefona, sada je zakrpan, tvrdi Instagram. Zaporke su sigurne, tako da nitko ne može koristiti vaš račun bez vašeg znanja.

Problem je u tome što nije poznato koliko je točno Instagram računa probijeno. Prvi podaci koji su procurili u javnost govorili su o biranom društvu od stotinjak ili najviše par stotina korisnika – sve odreda biranom društvu slavnih ličnosti – ali Ars Technica piše o tome kako ju je kontaktirao haker koji im je poslao bazu od 10.000 korisničkih podataka za koje je potvrđeno da su autentični – a to je navodno samo uzorak od 6 milijuna podataka koji su navodno na prodaju.

Grupa hakera koji se predstavljaju kao Doxagram (riječ izvedena od termina Instagram i doxxing koji označava online preuzimanje privatnih dokumenata) prodaje privatne podatke slavnih za 10 dolara po osobi, a oni uključuju brojeve telefona i e-mail adrese.

Kako piše The Verge, među njima su glumci Emma Watson, Emilia Clarke, Zac Efron i Leonardo DiCaprio, glazbenici Victoria Beckham, Beyoncé, Lady Gaga, Rihanna, Taylor Swift, Katy Perry, Adele, Snoop Dogg i Britney Spears, nogometaši Zinedine Zidane, Neymar, David Beckham i Ronaldinho…

Prije nego što je Kaspersky Labs otkrio zlouporabu i obavijestio Instagram, čini se da je propust omogućavao krađu još više privatnih podataka jer u ponedjeljak su s najpopularnijeg Instagram računa uopće, onog pjevačice Selene Gomez (na uvodnoj slici) procurile privatne fotografije njenog bivšeg dečka Justina Biebera, na kojima je – gol.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.