Treba nešto popraviti u kući? Mnogi od nas će, kada ih zapadne takav zadatak, prvo otići na Google i ondje prokopati kako se to radi. Mi u Hrvatskoj najčešće ćemo to napraviti kada treba nešto srediti na vratima ili zidovima, a nešto rjeđe kada treba popraviti prozor. Stroj za pranje rublja, toalet, slivnik – to najčešće nećemo ni pokušati sami popraviti, radije ćemo zvati majstora.

Slično je u većini europskih zemalja, ali u manje razvijenim afričkim i azijskim zemljama je obratno – u mnogima od njih je stroj za pranje rublja pri vrhu stvari za koje ćete upitati Google kako da ih sami popravite. U zemljama bivšeg SSSR-a pri vrhu je i toalet.

Kako sve to znamo? Rekao nam je Google – na posebnom siteu posvećenom Top 100 stvari koji se traže na Googleu uz pojam „how to / kako da…“

Site je izuzetno zabavan i atraktivno prezentiran. Nakon ovog prvog dijela s popravljanjem po kući, sve ostalo nije podijeljeno po zemljama nego općenito – jer većinu ljudi na svijetu muče isti problemi. Primjerice, kako jesti štapićima (OK, to vjerojatno ipak rjeđe pitaju u Kini i Japanu), kako napraviti kajganu, kako skuhati ili poširati jaje, kako se ljubiti, kako ne zatrudnjeti, kako zaraditi, kako izgubiti kilograme, kako dobiti kilograme (ovaj posljednji je manje tražen od prethodnog).

Koje je najtraženije pitanje od svih? Ma znate već: kako vezati kravatu.

Za divno čudo, među 100 najtraženijih how to pitanja nema nijednog vezanog uz tehnologiju. Zar nam je sve jasno u vezi računala i mobitela?

Pitanje najbliže tehnologiji je: kako promijeniti žarulju? Da, i to je na listi!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.