Google je još u srijedu objavio novosti vezane uz besplatnu uslugu Google Drive kojom možete besplatno pohraniti svoje važne datoteke u „oblak“ ali, iskreno rečeno, trebalo nam je par dana da shvatimo implikacije te objave (a nismo jedini – i drugi vodeći svjetski mediji tek sada objavljuju vijesti o njoj).

Objava kaže da će poslovni korisnici (oni koji plaćaju Google Drive usluge) ubuduće imati na raspolaganju novu aplikaciju (za Windows i Mac OS računala, ne za mobilne uređaje). Ona se zove Drive File Stream i donosi dobrodošle novosti kojima se modernizira usluga Google Drive: ubuduće ćete imati osjećaj kao da su vaše važne datoteke spremljene kod vas, na disku, jer će se sve automatski učitavati s oblaka i spremati na njega.

Taj novi Drive File Stream izlazi u utorak, 26. rujna. (Može se uključiti i ranije; upute su ovdje.) Ono što međutim slijedi je iznenađujuće: gasi se aplikacija Google Drive (kojom smo dosad pristupali Google Driveu); bit će još djelomično funkcionalna do 11. prosinca a posve će prestati raditi 12. ožujka slijedeće godine.

Ako vam nisu potrebne napredne mogućnosti nove aplikacije, jer plaćeni Google Drive koristite samo za sigurnu pohranu podataka (backup), možete umjesto novog Drive File Streama koristiti postojeću aplikaciju Backup and Sync (koja je već dostupna; ona je zapravo internetska, „oblačna“ alternativa za eksterni tvrdi disk a o njoj smo detaljno pisali ovdje).

Backup and Sync mogu besplatno koristiti svi, a ostale mogućnosti vrijedi za korisnike koji plaćaju Googleove usluge (u paketu G Suite), no iz cijele ove zavrzlame nije jasno što je s besplatnom uslugom Google Drive, koju koristi više od 800 milijuna ljudi? Iz svih ovih novosti, čini se da mu je odzvonilo. Google Drive naravno neće biti samo tako ukinut – sve što ste spremili na njega ostat će sigurno pohranjeno na Googleovim diskovima – ali po svemu sudeći cijela usluga dobit će nove funkcionalnosti, nove mogućnosti korištenja, a vjerojatno i novo ime.

Google Drive je još uvijek dostupan za Android i iOS mobilne uređaje ali već neko vrijeme se njegove funkcionalnosti prebacuju na druge aplikacije. Primjerice, Google Photos – aplikacija koje vaše fotografije i videozapise sprema u „oblak“ zapravo ih sprema na Google Drive, samo što se to više nigdje ne spominje…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.